Lehman Brothersi pankrot võib SEB-le tekitada miljardikroonise kahjumi

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB hoone Tallinnas
SEB hoone Tallinnas Foto: Eeva Kaun

Märke finantsturgude tsunamiks nimetatud nähtuse ulatumisest Põhjamaadesse on juba näha, SEB arvestuste järgi ulatub nende võimalik kahjum 64 miljoni euroni ehk ühe miljardi kroonini.

Rootsi Handelsbankeni tegevjuht Pär Boman oletas, et Lehman Brothersi laenud võivad nende panga jaoks tuua kaasa saja miljoni euro (1,57 miljardi krooni) suuruse kahjumi, vahendas Kauppalehti.

Ka Swedbankil on tõenäoliselt Lehmaniga seotud ja nüüdseks väärtuse kaotanud investeeringuid.

Nordea Taani üksuse kommunikatsioonijuht Claus Christensen tõdes, et panga võimalikud kaotused on «märkimisväärselt väiksemad». Ta ei soovinud spekuleerida selle suurusjärgu ümber.

Rootsi on seoses USA investeerimispanga kukkumisega saanud kahju juba 164 miljonit eurot ehk 2,6 miljardit krooni.

Soome finantsjärelevalve hakkab loodetavasti täna arutama Lehman Brotheris pankroti mõju Soomele.

Soome pangad on oletatavasti suurematest kaotustest pääsenud tänu konservatiivsele tegevusele. Püsimine traditsioonilise panganduse juures võib kaitsta soomlasi finantsturge raputavast kriisi seni viimase laine eest, kirjutab Kauppalehti.

«Soome pangandussektori olukord ja maksujõulisus on hea. Pankade seisund võtta vastu turgude seda tüüpi probleemide mõju on hea,» kinnitas finantsjärelevalve asedirektor Jukka Vesala.

Mõju võib endast märku anda ka nn nurga tagant. Viimastel aastatel põhjamaisemaks muutunud pangandusega kaasnenud järelpeegeldus saab täpsemalt selgeks alles nüüd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles