Lehis: tööjõumaksudest loobumine tähendaks kogu sotsiaalkindlustuse süsteemi muutmist

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasse Lehis
Lasse Lehis Foto: Martin Ilustrumm

Maksumaksjate Liidu juhi Lasse Lehise sõnul tähendaks ettevõtja Jaan Pillesaare ettepanek tööjõumaksudest loobuda kogu sotsiaalkindlustuse senisest loogikast loobumist.

«Võib-olla tulebki seda teha, sest kui demograafilised protsessid jätkuvad, siis praegune süsteem sellisel kujul ei ole jätkusuutlik - paratamatult tuleb suunata sotsiaalkindlustusse lisaraha muudest maksudest,» kirjeldas Lehis.

Siimaani on Lehise sõnul sotsiaalmaksu näol tegemist sundkindlustusega, mis seisneb selles, et töövõimelised inimesed maksavad osa oma palgast tulevase pensioni ja ravikindlustuse kulude katteks. «Sellest ka loogika, et sotsiaalmaksuga ei maksustata kapitalitulu (dividendid, intressid, kinnisvaratulu, väärtpaberitulu jne), sest see tulu ei kao vananemisel või haigestumisel ära. Samas on sotsiaalkindlustusel väga suur osa nn solidaarsuspõhimõttel, sest väga suur osa maksust läheb nt laste ja pensionäride ravikulude katteks,» selgitas Lehis.

Tema sõnul tuleb aga ka arvestada sellega, et Euroopa Liidu piires toimub sotsiaalkindlustussüsteemide koordineerimine - sotsiaalseid tagatisi peavad saama ka inimesed, kes elavad ühes ja töötavad teises riigis. «Kui süsteemid riigiti väga palju erinevad (ja nad erinevad juba praegugi väga palju), siis suureneb oht, et piiriüleselt töötavatel inimesel võib tekkida probleeme, kus nad ei saa vajalikke hüvitisi (haigusraha, pension, töötuskindlustushüvitis) üheski riigis,» kirjeldas ta.

Mis tahes ümberkorraldused oleks Lehise sõnul pikk protsess, mida tuleks teha koostöös teiste riikidega. Aeg-ajalt on sotsiaalministeeriumis tema sõnul taolisi arutelusid korraldatud nii pensioni kui ravikindlustussüsteemi tuleviku kohta.

Kuna töö sisu on muutumas, võiks loobuda tööjõumaksudest, leidis Helmese omanik, ettevõtja Jaan Pillesaar reedesel debatil BNS Live.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles