Hinnad tõusid oktoobris võrreldes mullusega 4,7 protsenti

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg/Järva Teataja

Tarbijahinnaindeks tõusis selle aasta oktoobris võrreldes eelmise aasta sama kuuga 4,7 protsenti ja võrreldes tänavu septembriga 0,6 protsenti.

Kaubad olid eelmise aasta oktoobriga võrreldes 5,6 ja teenused 3,2 protsenti kallimad. Toidukaup oli kallim 8,5 ja tööstuskaup 2,7 protsenti, teatas statistikaamet.

Möödunud aasta oktoobriga võrreldes kallines enim värske köögivili (67,2 protsenti), piim (38,6 protsenti) ja kohv (32,4 protsenti), odavnesid aga näiteks fotokaubad (19,4 protsenti) ja televiisorid (12,4 protsenti).

Septembriga võrreldes mõjutasid oktoobris tarbijahinnaindeksit kõige rohkem piimatoodete 7,2-protsendiline ja leivatoodete 7,4-protsendiline hinnatõus ning puuvilja 8-protsendiline odavnemine.

Toidu ja mittealkohoolsete jookide 2-protsendiline kallinemine andis kuumuutusest ligi neli viiendikku. Võrreldes eelmise kuuga on enim kallinenud tatar (88,8 protsenti), värske kurk (27,1 protsenti) ja peenleib (26,7 protsenti) ning odavnenud sidrun (36,8 protsenti) ja banaan (18,9 protsenti).

Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta oktoobriga võrreldes tõusnud 8,1 protsenti ja mittereguleeritavad hinnad 3,7 protsenti.

Eelmise aasta oktoobriga võrreldes mõjutas indeksit kõige rohkem toidu ja mittealkohoolsete jookide 8,9-protsendiline kallinemine, mis andis kogutõusust ligi poole ning millest omakorda kolm neljandikku andis piimatoodete 20,7-protsendiline ja köögivilja 36,8-protsendiline hinnatõus.

Suuremat mõju avaldas indeksile veel elektri, soojusenergia ja kütte 9,4-protsendiline kallinemine, mis andis kogumuutusest ligi viiendiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles