Riigi kulud kasvavad endiselt kiiremini kui tulud

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministeerium.
Rahandusministeerium. Foto: Toomas Huik

Septembri lõpuks jõudis riigikassasse kolm protsenti rohkem tulu kui mullu samaks ajaks, kulud aga kasvasid aasta esimese üheksa kuuga mullusega võrreldes 7,3 protsenti.

Rahandusministeeriumi andmetel laekus üheksa kuuga riigile tulusid 5,9 miljardit eurot ehk 171,4 miljonit enam kui eelmisel aastal.

Kuludeks suunati 5,98 miljardit eurot ehk 405,8 miljonit rohkem kui mullu samal ajal, teatas ministeerium.

Maksu- ja tolliamet kogus üheksa kuuga 5,25 miljardit eurot, 332,5 miljonit ehk 6,8 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Kasv tulenes ministeeriumi teatel peamiselt suuremast käibe- ja sotsiaalmaksu laekumisest.

Riigi kulude kasvust üle poole ehk 208,1 miljonit eurot moodustasid väljamakstud pensioni-, ravi-, töötuskindlustus- ning muud toetused.

Välistoetusi koos ettemaksetega maksti kolme kvartaliga 312,2 miljonit eurot ehk 31 protsenti aastaks plaanitust. Summa on 25,9 protsenti ehk 80,4 miljonit eurot väiksem kui mullu samal ajal. Peamiselt, ligi 50 miljoni euro võrra, on vähenenud struktuuritoetuste väljamaksmine.

Tänavuses eelarves on planeeritud tulude maht koos edasiantavate tuludega 8,45 miljardit eurot ning kulude maht koos eelmisest aastast ülekantud rahaga 8,67 miljardit eurot.

Augusti lõpuks oli valitsussektori nominaalne eelarveülejääk 0,02 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT) ehk 4,5 miljonit eurot. Keskvalitsuse eelarve oli puudujäägis 115,8 miljoni ja haigekassa eelarve 15,4 miljoni euroga. Töötukassa ülejääk on seevastu kasvanud aasta algusest saadik, ulatudes augusti lõpus 35,5 miljonini. Kohalike omavalitsuste eelarve on samuti ülejäägis, 100,2 miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles