Liviko juht lubab kohtusse minna: valitsus kohtleb alkoholisektorit nagu lüpsilehma

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juht Janek Kalvi
Liviko juht Janek Kalvi Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kange alkoholi tootja Liviko juhi sõnul solvab tervise- ja tööministri väide – nagu teeniksid alkoholitootjad raha Eesti inimeste tapmise pealt – tuhandeid inimesi, kes teevad igapäevaselt tööd Eesti ekspordi nimel.

«On täiesti vastuvõetamatu, et valitsuse liige süüdistab ühte tööstusharu tapmise pealt kasumi teenimises – kui minister näeb, et osa ettevõtteid tegeleb tahtliku tapmisega, siis tuleb selline tegevus kohe keelustada,» kommenteeris Liviko juht Janek Kalvi tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovksi eileõhtust väidet, mille kohaselt ei võitle ta alkoholipoliitika karmistamise kaudu mitte niivõrd tootjate vastu, kuivõrd Eesti inimeste tervise eest. Muuhulgas sõnas minister, et sektor, mis teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt, peab seda mõistma.

«Tuletan meelde, et alkohol on legaalne kaup, täisealised inimesed tohivad seda osta ja tarvitada, ütles Kalvi, tuletades veel meelde, et alkoholisektorist saab riik sadu miljoneid eurosid maksutulu ja alkoholitootjad on ettevõtted, mis tegutsevad etteantud reeglite piires. Tema jaoks on arusaamatud põhjused, miks tervise- ja tööminister on otsustanud sektorit rünnata lihtsalt sellepärast, et alkoholitööstus toodab alkoholi, mitte piima. «Ühe käega võtab valitsus alkoholitootjatelt raha ja teise käega annab vastu kõrvu,» nentis Liviko juht.

Kalvi sõnul solvab Ossinovski väide tuhandeid inimesi, kes on panustanud Eesti ekspordi edendamisse, tootearendusse ja kes on ehitanud oma karjääri ja ausalt tööd teinud. «Tõsiselt kaalume sektoris töötavate inimeste au ja väärikuse kaitseks kohtusse pöördumist,» jätkas Liviko juht. Tema jaoks on arusaamatu, miks viimasel ajal maad võtnud täiesti arusaamatu ettevõtjate materdamine selle eest, et ettevõtjad tegelevad ettevõtlusega.

«Tegelikult ootame riigi poolt elementaarset viisakust ja arvestamist sellega, et ettevõtted peavad raha teenima, mitte ei saa raha põhjatust riigieelarvest,» selgitas alkoholitootja. Tema hinnangul on valitsus alkoholisektorit viimasel ajal kohelnud nagu lüpsilehma, vähimalgi määral arvestamata sellega, mida erinevad äkkpöörded poliitikas tööstustele tähendavad. «Asjatu on lootus, et kodumaise alkoholitööstuse hävitamisega alkohol Eestimaalt kaob,» sõnas ta. Kalvi sõnul on aktsiisitõusudega juba vähenenud riigi maksutulu ja väheneb veelgi, lisaks kaob suur hulk töökohti. «Aga niikaua, kui kaduvad töökohad ei puuduta poliitikut ennast, tundub see õiglane hind kangelaslikule võitlusele rahvatervise vaenlasega,» lausus Kalvi.

Liviko juhi sõnul ei taha mõelda, mis järgneb siis, kui ministrile on näidatud statistikat Eesti inimeste surmapõhjuste kohta, sest sealt joonistub välja, et jätkuvalt on olulisim surmapõhjus vereringeelundite haigused. «Hoidke alt, kodumaine toiduainetööstus, tugitoolide ja diivanite valmistajad ning teleprogrammide tootjad – teie teenite selle arvelt, et inimesed surevad ülekaalust ja vähesest liikumisest põhjustatud haigustesse,» hoiatas Liviko juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles