Jaapanistumine ähvardab kogu arenenud maailma

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hajime Takata rääkis eile Tallinnas, et majanduskasvu aeglustumine võib ohustada Euroopat ja USAd ning selle märke on näha Hiinas.
Hajime Takata rääkis eile Tallinnas, et majanduskasvu aeglustumine võib ohustada Euroopat ja USAd ning selle märke on näha Hiinas. Foto: Eero Vabamägi

«Jaapan on kaugel, Eesti on kaugemal veel,» kirjutas üks andekamaid eesti luuletajaid Juhan Viiding sügaval nõukogude ajal. Praegu liigub Jaapan meile üha lähemale, ning seda mitte üksnes tänu globaalse kaubavahetusele, mille tõttu on saareriigis toodetud kaubad saanud osaks meie igapäevast, vaid ka sellepärast, et stagnatsioon, mis Jaapani majanduses on kestnud juba terve veerandsajandi, ähvardab meid ja ülejäänud arenenud maailma.

«Kas te olete seda filmi näinud?» näitas üks Jaapani tuntumaid ökonomiste, analüüsikeskuse Mizuho Research Institute peaökonomist Hajime Takata oma ettekande kaasi, millel oli pilt tuntud lastefilmist «Frozen» («Lumekuninganna ja igavene talv»). «Arvan, et Jaapani majandus on olnud seesuguses olekus, kus kõik on tardunud, juba veerand sajandit,» ütles ta. Takata viibis selle nädala alguses Eestis ning pidas eile Tallinna Tehnikaülikoolis Jaapani majandusest loengu.

Pärast Teise maailmasõja lõppu hakkas Jaapani majandus kiiresti kasvama. Eriti kiire oli kasv 1960ndatest kuni 80ndate aastateni, mida nimetati ka Jaapani majandusimeks. Selle perioodi lõpul jõudis saareriik faasi, mida hakati nimetama kõrgepalgaliste majanduseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles