Statoilil Nobelile vaatamata Hiina gaas käeulatuses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nobeli rahupreemia pälvinud Liu Xiaobo kannab vanglakaristust kommunistliku riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest.
Nobeli rahupreemia pälvinud Liu Xiaobo kannab vanglakaristust kommunistliku riigivõimu õõnestamisele õhutamise eest. Foto: Reuters / Scanpix

Statoil on sõlmimas lepingut Hiina põlevkivigaasi maardlate uurimiseks vaatamata Hiina ja Norra valitsuste vahel tekkinud pingetele, mille põhjustas Nobeli rahupreemia omistamine hiinlasest dissidendile.

Tegevjuht Helge Lund andis mõista, et Norra Nobeli komitee oktoobrikuine otsus vangistatud inimõiguslane Liu Xiaobo rahupreemia laureaadiks pärjata ei ole firma plaane nurjanud.

«Me oleme kirjutamas alla lepingule uurimaks põlevkivigaasi võimalusi Hiinas,» ütles ta Financial Timesile – üksikasjadesse laskumata.

Lisaks Statoilile ihub Hiina põlevkivigaasi maardlatele hammast terve trobikond lääne energiafirmasid, kavatsedes lõigata kasu Hiina püüdlustest USA eeskujul põlevkivist gaasi eraldama hakata.

Mõnedel hinnangutel on põlevkivigaas USA gaasivarude eluiga enam kui kolmekordistanud, neid peaks nüüd jätkuma enam kui 100 aastaks. Ekspertide sõnutsi on sama potentsiaal ka Hiinas.

Hiina energiafirmad ootavad aga lääne ametivendadelt abi ressursside arendamisel. Sinopec peab läbirääkimisi BP ja Chevroniga, Royal Dutch Shellil on leping PetroChinaga põlevkivigaasi arendamiseks Hiina edelaosas.

Statoil peaks olema atraktiivne partner, kuna neil on häid kogemusi vastavate töödega USA loodeosas, maardlas nimega Marcellus Shale.

Norra grupp on üldse hakanud sellesse nn ebatraditsioonilisse gaasisektorisse rohkem investeerima, oktoobris osteti koos Kanada Talisman Energyga 1,3 miljardi dollari eest osa Eagle Fordi põlevkivimaardlast Texase osariigis.

Statoil otsib põlevkivi ka Lõuna-Aafrikas.

Firmal on kavas vähendada sõltuvust kahanevatest ressurssidest Põhjameres.

Firma ei ole oma Hiina-ambitsioone kunagi varjanud. Nobeli tõttu vallandunud diplomaatilise tüli käigus pandi tehing aga kahtluse alla.

Kuna tegemist on Norra suurima ettevõttega, millest kaks kolmandikku kuuluvad Norra valitsusele, oleks Statoil Hiinale kättemaksu jaoks parim märklaud.

Lund keeldus Nobeli vaidlust kommenteerimast, kuid kinnitas, et «Statoil jätkab koostööd Hiina firmadega Hiinas».

Grupil on leping Sinopeciga süvamere naftauuringuteks Lõuna-Hiina meres ning Sino-chemiga koostööks Brasiilias ja mujal.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles