MTA: vabakutseline tegevus äriühingu kaudu on tavaline ja lubatav

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja Tolliamet.
Maksu- ja Tolliamet. Foto: Sander Ilvest

Maksu- ja tolliameti (MTA) hinnangul on vabakutselise tegevuse pakkumine äriühingu alt tavaline ja aktsepteeritav; tähtis on aga silmas pidada, et kui ainuosanik teeb säärases äriühingus aktiivset tööd, on tasu väljamaksmisel vaja aktiivse töö eest tasuda tööjõumaksud.

«Tegevusalade puhul, kus vabakutselisena tegutsemine on levinud, on ka täiesti tavaline ja aktsepteeritav, et teenust pakutaksegi äriühingu alt või FIEna,» ütles MTA pressiesindaja Mailin Aasmäe BNSile.

«Kui oma oskuste müük teenuse pakkumisena on järjepidev ja kasumi teenimisele suunatud, ongi tegemist ettevõtlusega ning isik peabki valima õige juriidilise vormi, kas siis FIE või juriidilise isiku näol. Füüsilise isikuna võlaõiguslike lepingute alusel teenuse osutamine on sobiv pigem juhuslikku laadi tegevuse puhul,» lisas ta.

Kui teenuse tellijad on erinevad isikud, ettevõte kannab teenuse osutamisega kaasnevad kulud, töö teostaja ei allu tellija sisemisele töökorrale ega ole arvatud tema töötajate hulka ja nii edasi, siis ongi tegemist ettevõtlusega, mitte töölepingu varjamisega, märkis Aasmäe.

«Kui toimub teenuse osutamine äriühingu kaudu, tuleb aga silmas pidada, et kui ainuosanik teeb selles äriühingus ka aktiivset tööd ja selle eest äriühingust tasu võtab, tuleb seda käsitleda aktiivsest tegevusest saadud tuluna ja maksustada tööjõumaksudega,» rõhutas ta.

Kuni ettevõte väljamakseid ei tee, seni tulu aga maksustamisele ei kuulu. Samuti ei ole kohustatud äriühingu omanik kasumit jagama või juhatuse liige tööd tasu eest tegema. Tasu maksmist eeldatakse töölepingulise suhte puhul, lisas Aasmäe.

Ainuosanikul on õigus ka passiivsele omanikutulule ehk dividendidele. Aktiivse tulu (juhatuse liikme tasu või palga) ja passiivse tulu (dividendide) osakaalu ei ole võimalik aga üheselt määratleda, see varieerub vastavalt ametile, konkurentsikeskkonnale jms, selgitas Aasmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles