Rahvusvahelised firmad vähendavad tegevust Venemaal

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raudteetsisternid määrdeainetega lahkuvad Royal Dutch Shelli Toržoki tehasest Venemaal Tveri lähedal. Ettevõte on viimasel ajal oma tegevust Vene turul kõvasti kärpinud.
Raudteetsisternid määrdeainetega lahkuvad Royal Dutch Shelli Toržoki tehasest Venemaal Tveri lähedal. Ettevõte on viimasel ajal oma tegevust Vene turul kõvasti kärpinud. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

Mitmed rahvusvahelised suurfirmad on vähendamas tegevust Venemaal, kirjutab Financial Times viitega värskele raportile.

Konsultatsioonifirma Global Councel analüüsis oma raporti jaoks 46 suurfirma majandustulemuste aruandeid. Nende seas olid Venemaal laialt tegutsevad naftafirmad BP ja Royal Dutch Shell, tööstuskontsernid Siemens ja Lafarge ning mitmed pangad, näiteks Deutsche Bank.

Analüütikute sõnul maalivad hiljutised börsiteated suurfirmadelt rõõmutu pildi majandustegevuse väljavaadetest Venemaal. «Järgmised 18 kuud on ilmselt kriitilise tähtsusega otsustamaks, kas suurfirmad taanduvad Vene turult,» ütles ajalehele Global Counceli peaökonomist Gregor Irwin.

Ehkki paljud ettevõtted märgivad, et nende Vene turul olek on pika perspektiiviga, pakib suur osa neist oma tegevuse Global Counceli arvates kokku, kui Vene majandus ei stabiliseeru.

Vene turu probleemidena ei nimetata vaid madalat naftahinda ja Lääne majandussanktsioone; konglomeraatidele teevad muret ka Vene üleöö muutuv regulatsioon ja keskpanga suutmatus rubla kurssi stabiliseerida.

Samas on mõni firma raporteerinud Venemaalt häid tulemusi ning on turu suhtes edaspidigi optimistlik, näiteks ravimifirma AstraZeneca ja autotootja Renault.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles