Ettevõtja: maksude maksmata jätmist ei saa tolereerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ei saa tolereerida maksude maksmata jätmist, sõnas ettevõtte Elrato omanik Mart Aguraiuja, kelle sõnul võiks dividendid siduda palgafondiga. 

«Mina seda tegevust ei kasuta, ent saab ainult maksuametiga nõustuda, et selline asi ei kõlba. Tuleb leida teine vorm, näiteks FIE,» sõnas Aguraiuja sellise olukorra kohta, kus tegelikkuses töösuhtes olev inimene kasutab osaühingut kattevarjuna, mis võimaldab tööjõumaksud tasumata jätta. 

Ta leiab, et Eesti kõrged tööjõumaksud ei ole Oütamise põhjus, ent ettevõtete konkrentsivõime probleem. Selle põhjuseks nimetas ta puhtinimlikku ahnust, mida tuleks ohjata samamoodi kui riigikogulaste kuluhüvitisi.

Kui leida, et OÜtamine on hea, siis lõpuks on meil 1,3 miljonit osaühingut. Ning mitte kedagi, kes maksaks meie vanematele pensioni ning maksaks solidaarsesse tervisekindlustusse, kõneles ta.

Tema arvates võiks dividendid siduda palgafondiga – kasumi teenimiseks peab keegi ju tööd tegema ning kui palgafondi pole, ei saa ka dividende välja võtta. «Näiteks viie kuni kümne protsendi ulatuses palgafondi suurusest võiks võtta dividende,» arvas ta – see võimaldaks kümneprotsendise kasumiga ettevõttel ka kogu kasumi dividendidena välja maksta. Paljudes Euroopa riikidest on kasumi väljavõtmine pelgalt dividendidena täiesti keelatud ja tuleb kohe välja.

Elrato pole dividende maksnud aastaid, kuna need on kõrgelt maksustatud. Küll aga on Aguraiuja mullu maksnud endale umbes kuuekordset eesti keskmist palka. Maksud on tema sõnul teema, mis käib kaasas kaasaegse ühiskonnaga. «Maksude tasumata jätmist ei saa tolereerida,» leiab ta. Ettevõtja arvates võiks Eestis küll olla madalam ettevõtete tulumaks ja sotsiaalmaksu lagi.

Aguraiuja sõnul ei ole ettevõtte mõte maksudest kõrvale hiilida, ent makse maksta. Ta sõnas, et eelistab endale palka maksta mitmel põhjusel – nii saab ta korraliku haigusraha ning kõrgemat pensioni. Teiseks on niimoodi lihtsam.

Ning kasumi teenimise kõrval on ettevõtluse mõte ühiskonna edendamine. «Ei saa olla nii, et ettevõtjal on jube kihvt ja teised peavad kuidagi hakkama saama,» ütles ta.

Aga suhtumise peatset muutust laiemalt ettevõtja ei näe: «Kui peaminister ise oma peres seda tolereerib, ei muutu miski.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles