Vene häkkerid käisid Dow Jonesi serveris börsivihjeid hankimas

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dow Jonesi teadetabloo New Yorgi Times Square'i väljakul.
Dow Jonesi teadetabloo New Yorgi Times Square'i väljakul. Foto: Mary Altaffer / AP

Vene häkkerid murdsid sisse Dow Jonesi serveritesse, et saada veel avaldamata informatsioonist börsivihjeid, kirjutab Bloomberg oma allikatele viidates.

Ligi aasta tagasi avastatud andmeleket uurivad nii FBI kui ka börsijärelevalve Sec, kirjutab agentuur. Dow Jones seda ise ei kinnita. Küll aga kinnitati Bloombergile FBIst, et uuritakse andmeleket Dow Jonesis, täpsemaid detaile avaldamata.

Rupert Murdochi kontserni News Corp kuuluv Dow Jones annab välja ajalehte Wall Street Journal, aga sel on ka firmateateid edastav infosüsteem Dow Jones Newswires. Börsil noteeritud ettevõtted saadavad Newswiresile tihti embargoga pressiteateid, mis on mõeldud avalikustamiseks hiljem, kindlal ajal. Bloombergi allikate kinnitusel otsisidki Vene häkkerid seni avaldamata informatsiooni, et saada endale börsil kaubeldes eelis.

Augustis teatasid USA võimud sarnase skeemi paljastamisest: Vene päritolu Ukraina häkkerid murdsid sisse kaht infosüsteemi (Business Wire ja Marketwired) haldava ettevõtte PRNewswire serveritesse, hankisid sealt veel avaldamata infot ning andsid selle edasi skeemi segatud aktsiakauplejatele. Väidetavalt sai jõuk ettevõtete nagu Oracle, Caterpillar, Boeing ja Panamera avaldamata informatsiooni põhjal kaubeldes ligti sada miljonit USA dollarit kasumit.

Dow Jonesi lekkest loo avaldanud Bloomberg on Dow Jonesi konkurent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles