Peaministri elukaaslane sattus OÜtamise tulipunkti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luisa Värk
Luisa Värk Foto: Erakogu

Peaminister Taavi Rõivase elukaaslane Luisa Värk eelistab töölepingule ja FIEna tegutsemisele kasutada ettevõtluseks osaühingut, mis annab maksustamisel eelise. Mullu ligi 14 000 eurot kasumit teeninud firma ei maksnud sentigi tööjõumakse.

Nimelt kuulub juba 2010. aastast muusikuna tuntud Luisa Värgile ettevõte Noodivõti OÜ, mis tegeleb kontsertide lavastamise ja esitamise ning muu muusikalise loometegevusega, vahendab Äripäev

Ettevõtte eelmise aasta müügitulu oli 25 230 eurot ja kasum koguni 13 644 eurot.  Makse tasus aga Noodivõti samal aastal 1879,28 eurot, kusjuures mitte sentigi tööjõumakse. 

Sel aastal on Värk tööjõumakse tasunud, EMTA andmetel on sel aastal tasutud tööjõumakse summas 652,12 eurot. Lähtudes kolmanda kvartali tasutud tööjõumaksudest, milleks oli 326,06 eurot, ei tuleks igakuiseks sissetulekuks isegi miinimumpalka. 

Värgi selgitus, mida ta jagas ka oma Facebooki lehel, on järgmine: «Küsimustest jääb mulje, et Äripäev on terminid segi ajanud. OÜ-tamiseks nimetatakse püsiva loomuga töösuhet, kus töötasu maksmise asemel esitatakse (de facto) tööandjale igakuiseid arveid. Osaühinguid, millel on palju erinevaid kliente, ei nimetata Eesti praktikas halvustavalt OÜ-tamiseks vaid ettevõtluseks. Osaühingul Noodivõti on kümneid erinevaid kliente ning küllap mõistate küsimatagi, et tegemist on selgelt kliendi-, mitte töösuhetega.

OÜ Noodivõti on teeninud mõõdukat kasumit, mida omanik ei ole seni pidanud vajalikuks ettevõttest välja võtta. 2015. aastal on ettevõte maksnud juhatuse liikmele ka töötasu. Osa varasemate perioodide jaotamata kasumist on plaanis investeerida heliplaadi väljaandmisse.

Väikeettevõtjana on mulle jäänud maksuametist mulje kui kliendikesksest organisatsioonist ning ameti pingutused ausama maksukeskkonna nimel on igati teretulnud. Ka palju kära tekitanud 1000-euroste arvete deklareerimine ei ole minu hinnangul kontimurdev tegevus.» 

Maksuameti sõnul on Luisa Värk õigesti toiminud. 

«Tulu kuulub maksustamisele ainult siis, kui see võetakse äriühingust välja. Ehk kuni ettevõte väljamakseid ei tee, seni tulu maksustamisele ei kuulu. Samuti ei ole kohustatud äriühingu omanik kasumit jagama või juhatuse liige tööd tasu eest tegema,» sõnas MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi. Tasu maksmist eeldatakse töölepingulise suhte puhul, samas kui näiteks käsunduslepingu puhul mitte.

Kui aga tasu makstakse, tuleb silmas pidada, et osanikule ja juhatuse liikmele, kes osutab äriühingu kaudu teenust või osaleb äriühingu majandustegevuses, tuleb aktiivse tegevuse eest maksta ka vastavalt juhatuse liikme tasu, töötasu või muud tasu sõltuvalt selle sisust.

Osanikul on õigus ka passiivsele omanikutulule ehk dividendidele, kuid aktiivse ehk töise tegevuse eest saadud tasu tuleb maksustada kõigi tööjõumaksudega.

«Korrektne on see, kui tulu väljavõtmisel makstakse palgana välja see osa, mis vastas aktiivsele tegevusele.  Aktiivse tulu (juhatuse liikme tasu või palga) ja passiivse tulu (dividendide) osakaalu ei ole võimalik aga üheselt määratleda, see varieerub vastavalt ametile, konkurentsikeskkonnale jms,» lisas Liivamägi.

Maksuameti koduleht aga sedastab: «Kui toimub juhtimis- või konsultatsiooniteenuse või ka muu teenuse (nt näitlejad, lauljad, ürituste korraldajad vm) osutamine äriühingu kaudu, siis tuleb silmas pidada, et ainuosanikule ja juhatuse liikmele, kes osutab ainuisikuliselt äriühingu kaudu teenust või osaleb äriühingu majandustegevuses, tuleb aktiivse tegevuse eest maksta ka vastavalt juhatuse liikme tasu, töötasu või muud tasu sõltuvalt selle liigist. Ainuosanikul on õigus ka passiivsele omanikutulule ehk dividendidele, kuid aktiivse ehk töise tegevuse eest saadud tasu tuleb maksustada kõigi tööjõumaksudega.»

Värk läks oma õiguste kaitseks selle artikli pärast ka pressinõukogusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles