Mõis: ma ise ka ei maksa sotsiaalmaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Mõis
Jüri Mõis Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Maksuamet tegeleb OÜtamisega võideldes õige asjaga, leiab ettevõtja Jüri Mõis, kelle arvates peaks sissetulekult olema makstud kõik ühesugused maksud.

Ta ütles, et näiteks toidupoes sooritavad oste inimesed, kelle sissetuleku pealt on makstud väga erinevad maksud. Palgatöötaja maksab tulumaksu ja sotsiaalmaksu, mõni maksab vaid dividende ja mõned küsivad ostudelt veel käibemaksu ka tagasi. «See raha, millega me poes käime, peaks olema ühtemoodi maksustatud,» sõnas Mõis.

Ta sõnas, et olukorda aitaks parandada see, kui lisaks sotsiaalmaksu laele oleks olemas ka sotsiaalmaksu põrand. Ehk siis oleks mingi summa, mis sotsiaalmaksuna tuleb ära maksta. «Ma ei maksa mingit sotsiaalmaksu. Milleks? See kõik on täitsa seaduslik,» sõnas Mõis. Ta ütles, et kuigi ta võiks endale määrata suure palga ning maksta selle pealt sotsiaalmaksu, ei ole see ettevõttele kõige kasulikum. 

Ta ütles, et OÜtamisest arusaamiseks tuleks heita pilk mõnda elurajooni, kus elavad heal järjel inimesed ning vaadata, kui paljud neist on palgatöötajad. «Päris levinud,» hindas ta, rõhutades, et maksuamet on tegelemas õige asjaga, ent vale nurga alt - OÜtamine ei tohiks tema sõnul maksueelist anda. 

Esmaspäeval teatas maksuamet, et hakkab nõustama neid, kes näiliselt pakuvad ettevõtte alt teenust, ent sisuliselt on palgatööl. See võimaldab raha välja võtta dividendidena, jättes tasumata tööjõumaksud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles