Tänavuse majandus-Nobeli sai Briti tarbijakäitumise uurija

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmis otseülekandest Nobeli majanduspreemia üleandmisel Rootsi teaduste akadeemias.
Ekraanitõmmis otseülekandest Nobeli majanduspreemia üleandmisel Rootsi teaduste akadeemias. Foto: nobelprize.org / Repro

Äsja teatas Rootsi teaduste akadeemia, et tänavuse majandusteaduste preemia Nobeli auks ehk nn majandus-Nobeli võitis Princetoni ülikoolis töötav Briti teadlane Angus Deaton, kes on uurinud tarbijakäitumist, heaolu ja ebavõrdsust.

Deaconile preemia andmise esitlusel tõi Rootsi teaduste akadeemia teadlase tööst esile kolm tähtsamat suunda. Esiteks viisid Deaconi uuringud ja tööd nõudluse hindamise täiesti uue tasemeni; teiseks tema teedrajavad tööd individuaalse dünaamilise tarbimise alal ning kolmandaks, juhtiv tegevus majapidamiste küsitluste andmete kasutamisel arenevates maades vaesuse ja elustandardi mõõtmisel.

Preemia võimalike favoriitide seas olid ka endine IMFi peaökonomist Olivier Blanchard, USA föderaalpanga eksjuht Ben Bernanke koos teiste USA teadlastega, Briti teadlane Richard Blundell, kes on uurinud tarbijakäitumist ja tööturgu, finantskrahhe uurinud Harvardi teadlased Ken Rogoff ja Carmen Reinhart, tervishoiukulutustega tegelev William Baumol ning koos Baumoliga keskkonna-majandust uurinud Bill Nordhaus ja Partha Dasgupta.

Majandus-Nobel ei kuulu traditsiooniliste Nobeli preemiate hulka, selle preemia asutas Rootsi riigipank 1968. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles