Kaliningradi kohus: Eesti ja Vene firma tegid teeseldud miljonitehingu

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaliningradi sadam.
Kaliningradi sadam. Foto: SCANPIX

Kaliningradi arbitraažkohus otsustas, et Eesti ja Vene riiulifirmade vahel tunamullu tehtud 62,4 miljoni eurone tehing on teeseldud ning tehtud ilmselt sooviga saada Venemaalt valuuta väljaveo luba.

Kohtule esitatud materjalide kohaselt sõlmisid Venemaal värskelt registreeritud 10 000 rublase algkapitaliga firma nimega Transfer ja Eesti osaühing Kocher lepingu, mille kohaselt Kocher pidi tarnima Transferile 120 000 kilomeetrit volframniiti (mida kasutatakse hõõglampides) 62,4 miljoni euro eest, vahendas uudisteportaal rugrad.ru.

Kohtule esitatud dokumentide kohaselt oli lepingukohane tarnetingimus «franko - tehas», ehk ostja oleks pidanud kauba ise selle tootmiskohast ära tooma. Mingeid dokumente kauba liikumise kohta asjaosalistel aga kohtule esitada polnud.

Aasta pärast tehingut andsid mõlemad tehinguosalised Kaliningradi madalama astme vaidluskohtusse sisse vaidlustuse. Madalama astme kohus vaatas asja läbi ja andis õiguse Eesti firmale, misjärel Transferil tulnuks maksta Eesti ettevõtte kontole kogu volframiniidi tehingu eest kokku lepitud summa pluss veel teist samapalju leppetrahvina, seega kokku üle 120 miljoni euro.

Täitedokumendi selle kohta oleks pidanud välja andma aga Kaliningradi arbitraažikohus ning see instants nägi teeseldud tehingu läbi. Kohtuotsuses on kirjas, et kogu tehingu ja ja sellele järgnenud vaidluse imitatsiooni mõte on saada täitedokument, mis õigustaks 120 miljoni euro välismaale kandmist, nõnda minnes mööda suuremahulistele valuutaülekannetele kehtestatud rangest korrast.

OÜ Kocher on registreeritud Narvas 2012. aastal, selle ainus omanik on äriregistri andmeil Venemaa kodanik Dmitrii Sergienko ja osakapital 2500 eurot. 2013. aasta käive, st selle aasta käive, mil sõlmiti väidetav megatehing, on esitatud aastaaruande kohaselt alla 2500 euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles