Talvel hindavad inimesed oma heaolu kehvemalt

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külmal ajal on inimeste hinnangud oma heaolule ja tervisele kehvemad kui suvel.
Külmal ajal on inimeste hinnangud oma heaolule ja tervisele kehvemad kui suvel. Foto: SCANPIX

Taani teadlased leidsid, et inimeste hinnangud oma tervisele, heaolule ja sotsiaalsetele suhetele varieeruvad aastaaegadest sõltuvalt.

Taani töökeskkonna uurimiskeskuse (NFA) vanemteadur Roger Persson selgitas ajakirjale Arbeidsmiljø, et kui paluda töötajatel aasta kestel korduvalt hinnata oma emotsionaalset seisundit ja erinevate vaevuste esinemist, tuleb talviti rohkem esile negatiivseid tundeid, keskendumisraskusi ja mäluprobleeme. Suviti on taolisi hinnanguid vähem.

Tähelepanek on oluline, kuna aastaaegadest sõltuvad erinevused võivad mõjutada mitmesuguste uuringute tulemusi. Näiteks tuleb taolistele variatsioonidele tähelepanu pöörata uuringutes, kus tahetakse välja tuua erinevusi lühikese kolme-neljakuulise perioodi jooksul ja muutuste kirjeldamisel toetutakse peamiselt inimeste endi antud hinnangutele.

Samas märkis Persson, et kõik inimeste antud hinnangud ei pruugi olla aastaaegadest sõltuvad, kuid siiski on sellele vaja rohkem tähelepanu pöörata. «Kui seda teadvustatakse, siis on võimalik uuringu ülesehitust või analüüsi vastavalt kohandada ja jõuda usaldusväärsemate järeldusteni,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles