Islamiriik: majandus, kus maksuametnik käib ringi piitsaga

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik liige.
Sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik liige. Foto: SCANPIX

Enne, kui Islamiriik (IS) anastas Faten Humayada kodulinna Põhja-Süürias pisut alla kahe aasta tagasi, maksis balloon majapidamisgaasi pool dollarit. Nüüd maksab see 32, sundides 70-aastat vanaema tegema süüa tagahoovis lõkke peal.

«See oli paradiis,» meenutas ta Jordaanias põgenikelaagris oma varasemat elu meenutades. Üle piiri aitasid ta inimkaubitsejad, vahendab Washington Post.

IS on üritanud teha midagi, mida mitte ükski rühmitus varem ei ole – luua riiki koos toimivate asutuste ning majandusega. Kuigi valitsemise alal on neil mõningast edu olnud, on nende anastatud piirkondade elanikel raskusi toidu, kütuse ja muude igapäevaste vajaduste rahuldamiseks.

Inimesed kirjeldavad, et toitu on lihtsam leida piirkondades, kus kasvatatakse puu- ja köögivilju või loomi. Ent isegi sellised asjad nagu lapse piimaasendaja või suhkur on kas naeruväärselt kallid või tuleb üle piiri tuua salakaubana. Paljud on töötud – tehased ja suured poed on suletud, kuna omanikud on põgenenud või ei jaksa enam materjale sisse osta.

Arstiabi on raskesti kättesaadav ning paljud haiglad kas ravivad ainult ISi võitlejaid või eraldavad neile parimad tingimused. Paljud meditsiinitöötajad põgenesid. Need, kes seda ei teinud, peavad esitama viis inimest tagasituleku garantiiks, et ISi aladelt väljuda. Ning kui nad ei naase, noid inimesi kas karistatakse või nad hukatakse.

IS on seadnud üles asutused, mis väljastavad ehituslube ja isegi reguleerivad kalastust (dünamiidiga kalal käia enam ei tohi). Samuti väljastavad nad abielutunnistusi ning ISi palgatud töötajad hoiavad tänavad puhtana. On rajatud kohtud ning usupolitsei laadne asi.

Mitmed inimesid kirjeldasid, et ISi palgalised altkäemaksu ei võta – erinevalt Süüria valitsuse omadest. Ent kirjeldati ka, et inimeste igapäevaelu parandamise asemel on IS keskendunud sõjategevusele.

IS saab raha naftast, pankadest, väljapressimisest, röövimistest, antiigi mustal turul müümisest ning kohalike elanike maksustamisest. Inimesed, kes varem annetasid ära 2,5 kuni 10 protsenti oma sissetulekust, maksavad seda nüüd Islamiriigile.

Humayada ütles, et pidi kümnendiku oma nisusaagist ISile andma, väidetavalt vaeste heaks. Paar korda aastas saadeti külla abisaadetis. «Ma arvan, et nad tahavad meile meeldida. Aga siis tuleb maksuametnik, kes piitsutab vaeseid tasumata maksude pärast,» sõnas ta.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles