Naftasõltlasest Norrale kangastub majanduslangus

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra naftaplatvorm Statfjord A Põhjameres
Norra naftaplatvorm Statfjord A Põhjameres Foto: AFP / Scanpix

Odav naftahind on toonud kaasa Norra majanduskasvu sisulise seiskumise ning ähvardab analüütikute hinnangul lausa langusega.

«Parimal juhul ulbime me nullkasvu lähistel, kuid samas valitseb langusse mineku risk,» ütles Svenska Handelsbankeni analüütik Oslos Marius Gonsholt Hov. «Me ei saa ignoreerida fakte ja öelda, et see on lihtsalt negatiivne meeleolu – Norra majandus on tänavuse esimese poolaastaga juba märgatavalt aeglustunud.»

Alates aastast 2000 on Norra sõltuvus naftast üha süvenenud, kirjutab Bloomberg Business. Naftaga seotud töökohtade arv on kahekordistunud ning nüüdseks töötab selles sektoris iga üheksas norrakas.

Norra riigil on tugevad automaatsed stabilisaatorid ning 820 miljardi dollariline varafond, millest võib eelarveaukude täistoppimiseks võtta raha nelja protsendi ulatuses.

Probleem on aga selles, et ekspordi vallas on naftat raske asendada – koos gaasiga on osakaal 55 protsenti. Samal ajal kärbivad toornaftatootjad üha tempokamalt investeeringuid ning koondavad töötajaid. Norra ettevõtjate meeleolud on muutumas üha pessimistlikumaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles