8 raamatusoovitust Euroopa tippärikoolilt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
8 raamatusoovitust Euroopa tippärikoolilt
8 raamatusoovitust Euroopa tippärikoolilt Foto: SCANPIX

Business Insider kogus kokku London Business Schooli õppejõudude kaheksa ettevõtlust, majandust ja rahandust puudutavat raamatusoovitust.

«Scaling Up», autoriks Verne Harnish

Scaling Up on strateegiat ja konkurentsi puudutav teos, mis on Amazoni internetikaubamajas saanud omas žanris enimmüüdud raamatuks.

LBSi abiprofessori John Mullinsi sõnul annab teos pragmaatilist nõu, kuidas kiiresti oma äri kasvatada, autor on tema hinnangul ühtlasi omal alal üks maailma parimaid eksperte.

«Guns, Germs and Steel: The Fates of Human Societies», autoriks Jared Diamond (e.k «Püssid, pisikud ja teras. Inimühiskondade erinevad saatused»)

Diamond üritab selgitada ajaloolisi ning majanduslikke tegureid, mis on tänapäevast maailma just selliseks vorminud, nagu me seda teame.

«Tegu on  mõtlemapaneva raamatuga, mis kirjeldab inimkonna evolutsiooni neoliitilisest revolutsioonist kuni tänapäevani. See on suurepärane majanduse ja poliitajaloo raamat, mis tegelikult seob endas ka bioloogiat, antropoloogiat ja arheoloogiat. Isegi kui tema argumentidega mitte nõustuda, mõjutab autor inimesi kaasa mõtlema; nagu mu nelja-aastane poeg, esitama pidevalt küsimust «miks?» Mida enamat saaks üks hea majandusraamat lugejale pakkuda?,» kommenteeris LBSi abiprofessor Elias Papaionnou.

«The Life of Adam Smith», autoriks Ian Simpson Ross

Rossi kirjutatud biograafia käsitleb tänapäevase majandusteaduse «isa» Adam Smithi elulugu, andes väärt ülevaate majandusliku mõtte ajaloolisest kujunemisest ja arengust.

«Ma mõistan, et biograafia ei ole kõige tavalisem valik raamatusoovituseks, kuid ma leian siiski, et seda tuleks lugeda, kuna see loob konteksti ideede sünnile, mis mõjutavad ka tänapäeval väga paljude inimeste elu,» kommenteeris LBSi professor Linda Yueh.

«The Wealth of Nations», autoriks Adam Smith (e.k «Rahvaste Rikkus»)

Yueh soovitab lugeda ka tänapäevase majandusteaduse «isa» põhiteost.

«See, kuidas Smith vaatles toona Suurbritannias toimunud industrialiseerimist, avab uusi perspektiive ka praegusele majanduste ümbertasakaalustamist puudutavale debatile.»

«Power and Accountability», autoriteks Bob Monks ja Nell Minnow

Raamatut, mis tegeleb ettevõtete ja finantsturgude omandisuhete analüüsimisega, soovitab LBSi rahandusosakonna teadur David Pitt-Watson.

«Autorid näitavad selgelt, et finantstööstuse esindajad peavad võtma ettevõtetesse investeerimisega kaasnevat omanikuvastutust palju tõsisemalt, kui nad seda seni teinud on. Loogika on lihtne ja kasud silmaga näha.»

«The Firm, the Market and the Law», autoriks Ronald Coase

Raamatu autor, majandusteadlane Ronald Coase selgitab, kuidas ettevõtete tegutsemine loob riigi majanduse.

«Coase´i seostatakse tihtipeale «vaba turu» majandusteadusega. Kuid see teos käsitleb teemat palju laiemalt ning on tänapäevase rahandusökonoomika suhtes väga kriitiline,» kommenteeris raamatut soovitanud David Pitt-Watson.

«Has the U.S. Finance Industry Become Less Efficient?», autoriks Thomas Philippon

Ka selle raamatu näol on tegu Pitt-Watsoni soovitusega. Philippon väidab oma üsna radikaalses teoses, et finantssektori tootlikkuses ei ole juba üle sajandi toimunud mingit reaalset kasvu.

«Ta väidab, et finantsvahenduses ei ole viimase 130 aasta jooksul toimunud mingit olulist tootlikkuse kasvu. Seega, hoolimata kõigest, mida me oleme õppinud, pole finantsökonoomikast olnud erilist kasu.»

«The Seven Habits of Highly Effective People», autoriks Stephen R. Covey»

1989. aastal avaldatud eneseabiraamatute bestsellerit on müüdud rohkem kui 25 miljonit eksemplari.

«See raamat muutis peaaegu üksinda kogu eneseabiteoste turgu. See katab mitut olulist teemat nagu oma elu üle kontrolli võtmine, eesmärkide ja prioriteetide paika panemine, aja planeerimine, empaatiavõime kasvatamine ning inimsuhetes win-win situatsioonide leidmine,» selgitas oma soovitust LBSi rahandusprofessor Alex Edmans.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles