Rõivas taunis Eesti suurima sealihatöötleja otsust sigu Soomest osta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Jaanus Lensment

Peaminister Taavi Rõivase sõnul pole mõistetav Eesti suurima sealihatöötleja HKScan Estonia otsus kodumaise sealiha kokkuostmise asemel elussigu Soomest osta.

«Päris paljusid üllatas, et üks suurimaid sealihatöötlejaid ütles avalikult, et Eestis pole võimalik piisavalt palju sealiha kokku osta ja ta peab osa oma toorainest sisse ostma Soomest,» ütles Rõivas valitsuse pressikonverentsil, vahendab BNS.

Tavaolukorras oleks see Rõivase sõnul mõistetav, kuna Eestis on vaba turg ja ettevõtjaid võivad osta oma toorainet sealt, kust nad soovivad. «Aga kui need samad inimesed on käinud riigi käest taotlemas, et riik ostaks kokku Eesti seakasvatajate toodangut ja ise samal aja ostavad teistest riikidest toorainet sisse, siis see pole lõpuni arusaadav,» kommenteeris Rõivas.

Peaministri hinnangul peaks sektor ise kaasa aitama, et need ettevõtted, kes on sattunud kõige karmimasse tsooni, saaksid oma toodangut müüa.

Eesti suurim toiduainetööstuse ettevõte HKScan Estonia teatas kolmapäeval, et impordib neljandas kvartalis Soomest pärit elussigu ligikaudu 10 protsendi ulatuses enda toodangu jaoks.

«Impordime neljandas kvartalis Soomest elussigu, kuna peame arvestama oma igapäevases töös sellega, et Eestis on sigade Aafrika katku leviku tõttu paljud seafarmid 3. tsoonis ning see omakorda määrab kriteeriumid kuidas sealiha käidelda, lisaks on 3. tsoonist pärit sealihale ekspordikeelud,» ütles HKScan Estonia juhatuse esimees Teet Soorm pressiteates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles