Statoili müügimaksuvaidlus läks Tallinnale maksma ligi miljon eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Statoili teenindusjaam.
Statoili teenindusjaam. Foto: SCANPIX

Statoili müügimaksuvaidluses kaotajaks jäänud Tallinna linnavalitsus peab ettevõttele maksma veel üle 265 000 euro, kokku kaotas aga linn kohtuvaidluse tulemusel kütusefirmale deklareeritud maksusumma tagastamise, saamata jäänud maksutulu ja intresside näol ligi miljon eurot.

Deklareeritud müügimaksusumma, mille osas esitas Statoil tagasinõude, oli kokku 261 694,75 eurot ning selles osas kohus tühistaski maksuotsused ja Tallinna linnavõim tegi kütusefirmate tagasikande. Ka Statoili ettemaksukontole kantud deklareerimata müügimaksusumma 465 075,64 eurot jäi linnal saamata.

Intress deklareeritud müügimaksusummalt kokku 265 499,04 eurot tuli linnal samuti Statoilile tasuda ning sellekohane eelnõu sai üleeile Tallinna linnavalitsuses ka kinnituse.

Tallinna ettevõtlusamet väitis BNSile, et tõlgendus, mille järgi kaotas linn kohtuvaidluse tulemusena ligi miljon eurot, pole täpne.

Statoil on teist meelt ja leiab, et kohtuvõidu korral oleks linn saanud endale nii deklareeritud kui ka deposiiti kantud deklareerimata maksusumma, ühtlasi oleks pääsenud deklareeritud summa pealt intresside tasumisest. Kokku teebki see ligi miljoni euro suuruse summa.

Ettevõtlusameti hinnangul on Statoili tõlgendus väär. «Avaldatud andmed on ebaõiged ja sellisel viisil andmete avaldamine rikub Tallinna linna õigusi. Tallinna linn ei ole teinud Statoili suhtes nimetatud summas maksuotsuseid, Statoil ei ole Tallinna linnale esitanud sellises summas tagastusnõuet ning Tallinna linn ei ole tasunud Statoilile ajakirjanduses väidetud miljonit eurot,» seisab ettevõtlusameti kohalike maksude osakonna juhataja Riina Koidu kirjas BNSile.

«Vaidlusalune müügimaksu summa moodustas 261 694,75 eurot, mille Tallinna ettevõtlusamet tagastas äriühingule ja sellele summale lisanduvad maksukohustuslasele makstavad intressid, mis on praegu arvutamisel, kuid jäävad samasse suurusjärku vaidlustatud maksusummaga,» lisas Koit.

Tallinna linnavalitsus kaotas Statoil Fuel & Retail Eesti ASile müügimaksuvaidluses tänavu kevadel. Kütusemüüja taotles linnalt tagasi müügimaksuga maksustatud aktsiisikaupade müügilt raha 2010. aasta suvest 2011. lõpuni.

Statoil esitas kohtule tõendid, et toodete hinnad nii Tallinnas kui teistes teenindusjaamades olid samad ning et müügimaksu ei kantud edasi tarbijatele. Statoili kaebuse üks põhiargument oli, et müügimaksu tasumise nõudmine aktsiisikaupade müügilt on vastuolus Euroopa Liidu Nõukogu direktiiviga 2008/118/EÜ, mis käsitleb aktsiisi üldist korda ning mille kohaselt aktsiisikaupa võib täiendavate maksudega maksustada üksnes erieesmärgi olemasolul. Erieesmärgina käsitatakse Euroopa Kohtu kohtupraktikas muud kui üksnes eelarve täitmise eesmärki.

Ringkonnakohus tegi 27. aprillil otsuse, millega jättis Tallinna ettevõtlusameti apellatsioonkaebuse müügimaksuvaidluses Statoil Fuel & Retail Eesti ASiga rahuldamata. Ringkonnakohus nõustus kaebaja väitega, et Tallinna linna müügimaksul puudub aktsiisidirektiivi mõistes erieesmärk, mistõttu müügimaksu nõudmine aktsiisikaupadelt on vastuolus Euroopa Liidu Nõukogu direktiiviga. Ringkonnakohtu otsuse kaebas Tallinna linn edasi riigikohtusse ning 4. augusti määrusega ei võtnud riigikohus kassatsioonikaebust menetlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles