Prognoos: tänavune majanduskasv tuleb kaks protsenti

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivar Kiigemägi
Ivar Kiigemägi Foto: EY

EY ning Oxford Economicsi euroala majandusprognoosi kohaselt kasvab Eesti majandus sel aastal kaks protsenti ja seda veavad eelkõige sisetarbimine, aga ka eksport, mis on aeglaselt taastumas Vene-Ukraina konflikti mõjudest ning on leidnud uusi väljundeid euroliidu siseturgudel.

2016. aastal ennustab uuring Eestile ekspordikasvu tänaselt 1,4 protsendilt 5,2 protsendile. Samas on tööturg Eestis jätkuvalt palgasurve all, mis õõnestab meie konkurentsivõimet välisturgudel.

Tööturg on ka Eestis jätkuvalt palgasurve all – kaubeldakse kõrgemaid palganumbreid, samas kui kvalifitseeritud töökäsi napib, mis kokkuvõttes õõnestab ettevõtete konkurentsivõimet euroalal ja välisturgudel tervikuna ning suurendab inflatsiooni. Seepärast on Kiigemäe sõnul äärmiselt oluline tegeleda pikas perspektiivis rahvastiku kasvuga ning lühiajalises plaanis suhtuda välistööjõudu leebelt. 

Eesti ületab oma kaheprotsendise majanduskasvuga euroala keskmist, mis on 1,4 protsenti, kuid teistele Balti riikidele jääme siiski alla.

«Selle põhjuseks on meie peamiste ekspordipartnerite raske olukord ning lõunanaabrite suurem valimisolek läbi erinevate meetmete majandust elavdada,» selgitas Ivar Kiigemägi pressiteates. «Näiteks lõunanaabri Läti majandus kasvab käesoleval aastal 2,6 protsenti, ületades pisut 2014. aasta kasvu. Kuid elanikkonna vähenemine ja noorte oskustööliste puudus toob kaasa palgasurve ning seab ohtu produktiivsuse kasvu.»

Uuringu kohaselt stabiliseeruvad investeeringud Eestis NATO-Venemaa pingetele vaatamata ning kasvava nõudluse ja ultrarahuliku euroala monetaarpoliitika tõttu ootab meid aastatel 2016-2018 ees tugev investeeringukasv.

Eesti põhjanaaber Soome lõpetab käesoleva aasta miinuspoolel, suutmata analüütikute hinnangul ära kasutada eurokursi langust ning oodatust raskemaks on kujunenud taastumine Venemaa piirangutest euroliidust tulevatele kaupadele. Väliskeskkonna mõjul on ka Soome eratarbijad ja ettevõtjad rahakulutamisel pigem ettevaatlikud.

Teise olulise ekspordituru Saksamaa majandus kasvas teises kvartalis 0,4 protsenti, mis kinnitab varasemat prognoosi, et 2015. aasta aeglane algus oli ajutine tagasilöök. Olgugi, et tugev eratarbimine Saksamaal püsib, hakkab inflatsiooni mõjul reaalne sissetuleku kasv vähenema. Saksamaa majanduskasv 2015. aastal tuleb prognooside kohaselt kaks protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles