Suur-Pakri geoloogia sobib tuumajaamaks

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu oktoobris korraldati Toompeal pikett Pakri saarele tuumajaama rajamise vastu. Tuumajaama ehitamise kava pole aga maha maetud, majandusministeeriumis on valmimas ka vastav seaduseelnõu.
Mullu oktoobris korraldati Toompeal pikett Pakri saarele tuumajaama rajamise vastu. Tuumajaama ehitamise kava pole aga maha maetud, majandusministeeriumis on valmimas ka vastav seaduseelnõu. Foto: Priit Simson

Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive sõnul on lõpusirgel veel üks Eesti oma tuumajaama ehituse vaheetapp, hinnatud on jaama asukoha geoloogilised tingimused.

«Suur-Pakri geoloogiline raport on valmis,» ütles Liive reedel ajakirjanikele, kui tutvustas firma kuue majandustulemusi. «Raport näitas, et Suur-Pakri on väga hea asukoht.»

Geoloogilisi uuringuid alustas energiafirma saarel eelmisel aastal. Viimast tegevust omakorda saatsid keskkonnakaitsjate ja kunagiste pakrilaste protestid.

Liive märkis, et Eesti oma tuumajaama ehituseks määrab projekti äriline tasuvus. Soomes on algusfaasis kahe uue tuumajaama ehitus, jätkub ka Leedu Ignalina uue reaktori ehitus ning venelased pole peast visanud plaane ehitada tuumajaam Kaliningradi lähistele.

«Kas kõik ära mahuvad,» päris Liive. «Küsimus on ajas, nad võivad ka kõik mahtuda, aga selge on see, et tulevad projektid, mis on majanduslikult kõige paremad.»

Liive lisas, et Leedu tuumaprojekt ei ole majanduslikult tasuvam kui Eesti oma. Seda hoolimata sellest, et alati on uude kohta reaktori rajamine kallim kui olemasoleva reaktori lähedusse.

«Leedu tuumajaam asub järve ääres, meie kavandame mere äärde. Ainuüksi reaktori vedu sadamast sisemaale neelab tohutu summa,» rääkis Liive. «Leedukatel logistikauuring praegu käib, aga reaktori veoks on vaja ehitada uusi teid ja uusi teid.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles