Volkswageni skandaal kukutas plaatina hinna pea 7 aasta madalaimale tasemele

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaatinakangid.
Plaatinakangid. Foto: SCANPIX

Plaatina, mida kasutatakse diiselmootorites heitgaaside puhastamisel katalüsaatorina, hind kukkus Volkswageni skandaali tõttu pea seitsme aasta madalaimale tasemele.

Suur langus toimus teisipäeval, mil väärismetalli hind kukkus päevasiseselt 929,08 dollarini unts, sest paljud turuosalised kardavad, et skandaal võib mõjutada nõudlust diiselautode järele. Investorid kardavad, et autoostjad pöörduvad bensiinimootoritega või elektriautode poole, mis mõjutab nõudlust plaatina järele, sest bensiinimootoriga autodes reeglina plaatina ei kasutata, ütles The Wall Street Journalile investeerimisfirma Marex Spectron väärismetallide kauplemise üksuse juht David Govett.

Analüütikud ja investorid ennustavad, et metalli hind võib langeda edasi.

«See on hirmutav, aga hind alla 900 dollari unts on võimalik,» ütles majanduslehele varahaldusfirma GAM Investment Management tootearendusjuht Stephan Mueller. «Lühiajalises perspektiivis võib hind langeda korralikult,» lisas ta.

Hollandi suurpanga ABN Amro väärismetallide strateeg Georgette Boele ütles, et hind võib langeda isegi 850 dollarini unts.

«Juhul kui tarbijad kaotavad diiselmootorite suhtes usalduse, on sellel nõudlusele plaatina järele oluline mõju,» ütles ta.

Autotööstuse osa on umbes 30 protsenti plaatina kasutamisest. Väärismetalli hind on langenud pidevalt alates eelmise aasta juulist. Võrreldes ajaloo kõrgeima tasemega 1912,20 dollarini unts, milleni metalli hind tõusis 2011. aasta keskel, on metalli hind kukkunud enam kui 50 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles