Kuusakoski: musta vanametalli hinnad langevad veelgi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autoromud Kuusakoski vanametalli käitlemisplatsil.
Autoromud Kuusakoski vanametalli käitlemisplatsil. Foto: Margus Ansu

Musta vanametalli müügihinnad maailmaturul on viimase kahe nädalaga kukkunud 20 euro võrra tonni eest, mis on sundinud langetama Eesti vanametalli käitlejate kokkuostuhindu 105 eurole tonnist; Kuusakoski hinnangul langevad hinnad ilmselt veelgi.

Eelmise aasta septembriga võrreldes on musta vanametalli maailmaturu hind langenud 42 protsenti ehk suurusjärgus 110 eurot tonni kohta, mis teeb praegu vanametalli müügihinnaks 162,5 eurot tonnist. «Kukkumine on olnud väga suur ja tundub, et täna ei asu me veel põhjas. Täiesti võimalik, et järgmisel nädalal langevad hinnad veelgi 5-10 eurot. Enne kolme aastat ei julgeks hindade tõusu oodata,» ütles Kuusakoski ASi ostujuht Toomas Kollamaa BNSile.

Veel kaks nädalat tagasi oli Kuusakoskis musta vanametalli kokkuostuhind 120 eurot tonni eest ja möödunud aastal 200 euro juures tonni eest. «See võibki olla uus reaalsus, et vanametalli hinnad algavad ühega või on isegi kahekohalised,» rääkis Kollamaa.

Ta selgitas, et kohalike käitlejate kokkuostuhinnad on väga tugevas sõltuvuses maailmaturu hindadest. Kollamaa tõi välja, et madalate hindade peamine põhjus on ebakindel maailmamajanduse olukord: «Eriti puudutab see Hiinas toimuvat, nõrka jüaani ja aktsiaturgude kõikumist.»

Suurem osa Eesti vanametallist müüakse Türki. «Hiina on asunud hullumeelsete hindadega müüma oma metallitoorikut Türki. Kui Türgi saab selle odavama hinnaga kätte, siis nad ei ole nõus musta vanametalli eest rohkem maksma,» selgitas Kollamaa, lisades, et Türgi dikteerib suuresti maailmaturu hinda.

Musta vanametalli hinnalangus peegeldub ka värvilise metalli hindades. «Alumiinium, vask, nikkel ja plii - kõigi nende hinnad on mullusega võrreldes langenud,» ütles Kollamaa.

Hindade jätkuv langus mõjutab Kollamaa hinnangul ka Eesti vanametalli käitlejate tegevust. «See muudab kindlasti kokkuostjate hulka, sundides neid vaatama kriitiliselt oma tegevusplaani üle ja muutuma veelgi efektiivsemaks,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles