Uuring: esimene puhkepaus tuleks tööl teha juba keskhommikul

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene puhkepaus tuleks tööl teha juba hommikupoolikul
Esimene puhkepaus tuleks tööl teha juba hommikupoolikul Foto: PantherMedia

Hiljuti teadusajakirjas Journal of Applied Psychology ilmunud uuringus leidsid Baylori ülikooli psühholoogid, et tööpäeva tulemuslikkuse huvides tuleks esimene paus teha juba enne lõunat, vahendab Business Insider.

Teadlased jälgisid ühe töönädala jooksul 95 töötajat, kes panid kirja iga enda puhkepausi ning andsid neile pausidele ka omapoolse hinnangu. Puhkepausi defineeriti seejuures kui formaalset või mitteformaalset tööpäevasisest ajaperioodi, mille käigus ei oodata töötajalt tööülesannete sooritamist ning mille hulka kuuluvad teiste hulgas lõunapausid, kohvipausid, teiste töötajatega suhtlemiseks või ka eraasjade ajamiseks võetud pausid; samas tualettruumi külastamiseks võetud tööpausid jäeti uuringust välja.

Kokku kogusid Baylori ülikooli teadlased uuringus osalevatelt töötajatelt 959 raportit, millest igaüks peegeldas keskmiselt kahte pausi ühe töötaja kohta päevas.

Uuringust selgus mõned olulisemad järeldused. Esiteks, keskhommik on parim aeg esimese tööpausi tegemiseks, kuna see aitab hoida kokku energiat, keskendumisvõimet ja motivatsiooni ka pealelõunaseks ajaks. Lisaks ilmnes, et need uuringus osalejad, kes eelistasid hilisemaid puhkepause, kaebasid raportites tihedamini ka tervisehädade ja kehvema enesetunde üle.

Samuti soovitavad teadlased puhkepausi ajal teha midagi nauditavat. Uuringust selgus, et need inimesed, kes puhkepausidel tegelesid endale meelepäraste asjadega, isegi kui need olid tööga seotud, olid tööpäeva lõpuks keskmisest parema enesetundega.

Oluline on ka puhkepauside arv. Uuringust selgus, et need töötajad, kes teevad pigem tihedamalt lühikesi pause, on energilisemad ja motiveeritumad, kui nende harvem ning pikemalt puhkepause tegevad kolleegid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles