5 nippi introvertidele tööintervjuu tarbeks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töövestlus
Töövestlus Foto: SCANPIX

Tööintervjuule minek teeb pea iga inimese veidi närviliseks, seda enam, kui tegu on pigem tagasihoidlikuma ning sissepoole suunatud isiksusega. Business Insider jagab viite nippi, mis aitavad kaasa töövestluse protsessi sujuvamale kulgemisele.

Mõtle oma päevakava läbi

Introverdid väsivad suurtes seltskondades pidevalt inimestega suheldes kiiremini, kui ekstraverdid. Seetõttu tuleks tööintervjuu päev hästi läbi planeerida, et jätta enne vestlust energiavarude taastamiseks veidi üksindaolemise puhveraega.

Näiteks aitab pingelisel päeval enne tööintervjuud keskendumisvõime ja energia taastamisele kaasa aidata pool tunnikest pargis jalutamist või kõrvaklappidega lemmikmuusika kuulamist.

Ole valmis pealiskaudseks small-talkiks

On üsna tavaline, et introvertidele ei meeldi lihtsalt viisakusest tühjast-tähjast rääkida, kuna see tundub neile mõttetu. Tööintervjuu puhul ei saa seda aga kuidagi vältida, mistõttu tuleks ennast selleks ka vaimselt ette valmistada.

Kui muu ei aita, siis tuleb endale meelde tuletada, et tööintervjuu eesmärgiks on tööandjale meeldimine ning temaga samale lainele jõudmine. Seega pole töövestluse small-talk päris asjatu ajaraiskamine.

Keskendu töövestluse algusele ja lõpule

Uuringud näitavad, et intervjueerijad loovad esmamulje kandidaadist vaid loetud sekundite jooksul. See võib aga tegelikult introvertidele lausa kasuks tulla. Kui astuda kabinetti sisse laia, entusiastliku naeratusega, suruda enesekindlusest pakatava žestiga intervjueerija kätt ning ennast talle sõbralikult silma vaadates tutvustada, lood sa tugeva esmamulje, mida on üsna raske edasise vestluse jooksul muuta. Samuti tuleks töövestlus lõpetada positiivsel toonil. Suurem osa intervjueerijatest üritavad peale sinu ruumist lahkumist kokku võtta kõik sinu kohta tekkinud mõtted. Mida kauem aega töövestluseks kulub, seda hägusamalt nad kõiki intervjuu detaile mäletavad. Seetõttu peaksid sa jätma vähemalt sama positiivse viimase mulje, kui esmamulje.

Ürita matkida intervjueerija käitumist

Kahjuks võivad introverdid jätta esmapilgul igavleva, eemalseisva ja mittehuvitatud mulje, seda eriti oma käitumise ja hääletooni poolest. Et seda vältida, tuleks jälgida oma vestluskaaslast ning matkida tema käitumist. Kui ta kasutab palju käežeste, tuleks ka sul neid vahetevahel oma jutu illustreerimiseks lisada. Kui ta viskab vahetpidamata nalja, tuleks ka sul oma huumorimeelest märku anda. Kui ta on toonilt aga pigem kuiv ja bürokraatlik, vasta samaga.

Maini, et oled introvert

Kui sa üritad kõigest väest näida ekstraverdina, võid sa maanduda töökohal, mida hakkad sisimas üsna kiiresti vihkama. Seetõttu tuleks tööandjale vestluse käigus möödaminnes mainida, et oled isikuomadustelt pigem introvert, kuid kindlasti selle positiivsetele omadustele - näiteks kuulamis-, vaatlus- ja keskendumisvõimele rõhudes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles