Estlink 2 töö osaline häiritus kestab oktoobri keskpaigani

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estlink 2.
Estlink 2. Foto: SCANPIX

Kaabli kuumenemise tõttu juuli alguses tekkinud Estlink 2 töö osaline häire kestab ilmselt oktoobri lõpuni, teatas Soome elektrisüsteemi haldur Fingrid elektribörsile.

Kuumenemise tõttu ei ole Eesti-Soome ja Soome-Eesti suunal kättesaadav kuni 100 megavatti võimsust. Ülekandevõimsus Eesti-Soome suunal on seega 916 megavatti ja Soome-Eesti suunal 900 megavatti, vahendab BNS. 

«Soome poolel meres on kaabli temperatuur liialt kõrge anduri näidu järgi. Et lubatud temperatuuri mitte ületada, piiratakse maksimaalset võimsust. Tegelikule kaubandusele pole suurt mõju, kuna enamasti piisab 900 megavatisest võimsusest, mis meil Eesti ja Soome vahel piirangut arvestades kasutada on,» selgitas Eleringi kommunikatsioonijuht Ain Köster.

Kui temperatuur võimaldab, antakse turule rohkem võimsust. Väiksem läbilaskevõimsus võib tõsta Eestis elektri hinda, kui tarbimine on suur. Seega ei ole see suvel hindu oluliselt mõjutanud, kuid sügisel võib hakata hindu kergitama.

Töötõkke põhjus on Estlink 2 kaabli kuumenemine. Fingrid on alustanud kuumenemise põhjuste uurimist.

Töötakistus kestab uutel andmetel 11. oktoobrini; see on juba teine perioodi pikendamine. Eelmistel andmetel pidi häire kestma 31. augustini. Esialgu oli töötõke plaanitud kestma 31. juulini.

Ta märkis, et kui jätta kevadine katkestus kõrvale, siis on Estlink 2 tänavu hästi töötanud. Kuna tegu on alalisvoolu ühendusega, siis tavapärase praktika kohaselt tuleb väiksemaid rikkeid paratamatult ette. «Meil on ajalugu veel lühike, kuid taolised kaablid muudes riikides töötavad ilma probleemideta 60-90 protsendil tundidest. Ehk päris palju on tunde, kus töö on häiritud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles