Iisrael kavatseb tuua riiki 20 000 Hiina ehitustöölist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ehitustööline
Hiina ehitustööline Foto: SCANPIX

Iisrael kavatseb tuua riiki 20 000 Hiina ehitustöölist, et vähendada kulusid uute korterelamute ehitamisel, ütles peaminister Benjamin Netanyahu pühapäeval.

Netanyahu teatas plaanist valitsuse istungi alguses. Rahandusministeerium ütles hiljem, et valitsus kiitis peaministri ettepaneku heaks.

Iisraeli kohtuminister Yehuda Weinstein oli aga sammu vastu, kuna kahel riigil puudub ametlik kokkulepe selliseks koostööks.

Kokkuleppe puudumise tõttu võivad migrantidest töölised maksta vahendajatele isegi tuhandeid dollareid, et Iisraeli tööle saada.

Hiina töölisi tuuakse tavaliselt Iisraeli kahe riigi firmade omavaheliste kokkulepete alusel.

«Minu arvates on see vajalik ja tähtis samm, et elamispindade hindu alandada,» ütles Netanyahu oma plaani õigustades.

Iisraeli ehitussektoris on tööl 216 000 inimest, nende seas 37 000 palestiinlast ja 6000 välismaalast, viimaste seas umbes 3700 hiinlast.

Rahandusministeerium ütles, et iisraellastest ja palestiinlastest oskustööliste vähesus, samuti palestiinlaste töölevõtmisega seotud ebastabiilsus - nende töölube saab julgolekuolukorrast lähtudes otsekohe tühistada - on tekitanud tööjõupuuduse.

Hiinlastest ehitajate kiirus tornelamute püstitamisel on 50 protsenti kõrgem kui iisraellastel, palestiinlastel ja teistel, väitis ministeerium.

Hiina rõhutas juunis, et ei luba migrantidest ehitajatel töötada okupeeritud Läänekalda juudiasundustes.

Ehitustegevus asundustes, kus elab umbes 400 000 iisraellast, moodustab umbes kolm protsenti kogu ehitussektorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles