Ratas registrisse ja vargakindlaks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgratas.
Jalgratas. Foto: Panther Media/Scanpix

Eestis varastatakse hinnanguliselt igal aastal ligi 10 000 ratast, kuid politseile teatakse ohviuuringute andmeil vargusest vaid 1/10 juhtudest. Enamasti puudub omanikel ratta kohta elementaarne info, mistõttu on menetlus raskendatud. Seda kõike aga talletab Bike-ID.

Bike-ID on jalgrataste register ja varakaitselahendus, mille andmebaasiga on liitunud üle 5000 inimese, kirjutab Harju Elu. Euroopas varastatakse aastas 3,5 miljonit ratast (kuus ratast minutis) ja Bike-ID eesmärk on seda arvu vähendada, ennetades vargusi erinevate turvaelementidega.

Ennetamaks rataste vargust, pakub Bike-ID oma kodulehel (www.bike-id.eu/) tasuta jalgrattaregistrit, kuhu saab hoiustada ratta esmase info, mis raskendab varaste tööd. Rattavarguse ennetamist saab tõhustada mikromärgistuse komplektiga. «Mikromärgid on liivaterasuurused titaanist mikroosakesed, mida saab kanda ratta erinevatele osadele,» tutvustas toodet Bike-ID turundusjuht Kadi-Riin Leisalu. Komplektis on umbes 300 märki, mida raamilt palja silmaga ei näe ning mille eemaldamine tähendab vargale palju lisatööd.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Harju Elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles