Eesti ametiühingud toetavad Soome kolleegide suurstreiki

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson.
Ametiühingute keskliidu juht Peep Peterson. Foto: Mihkel Maripuu

Ametiühingute keskliit saatis täna toetuskirja Soome kolmele ametiühingute keskorganisatsioonile, milles soovis sealsetele töötajatele südikust oma õiguste eest seismisel, kuid avaldas lootust, et valitsuse plaan võetakse tagasi ning sõlmitakse töötajatele vastuvõetav kompromiss.

Soomes toimub täna mitmete ametiühingute üleskutsel valitsuse poliitika vastane meeleavaldus ja mitu üleriigilist streiki. Ametiühingud toetavad tööturu osapoolte õigust ise töötamise ja tasustamise tingimustes kokku leppida ning taunivad valitsuse plaani töötajate õigusi koomale tõmmata.

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul ei ole palgalise puhkuse vähendamine, ületunnitöö mittetasustamine ning töötamine nädalavahetustel imerohi, mis kasvataks üleöö Soome majandust ja muudaks selle taas konkurentsivõimelisemaks.

Ta kinnitas, et nõustub täielikult Soome ametiühingute seisukohaga, mille kohaselt lahendus peitub sügavamates majandusreformides, kuhu peavad panustama kõik osapooled.

«Valitsus, mis paneb oma kõige haavatavamate – naiste ja osalise tööajaga töötajate õlule sellise koormuse, ei saa olla edukas,» kirjutas ametiühing Soome kolleegidele saadetud toetuskirjas.

Ametiühingute sõnul on Soomes enamus töötingimusi saavutatud kollektiivläbirääkimiste teel ning kui valitsus sellesse ühepoolselt vahele lõikab, on see šokk mitte ainult Soome avalikkusele, vaid kogu maailma ametiühinguliikumisele. Soome ja Põhjamaad on oma pikaajalise kokkulepete kultuuriga olnud eeskujuks nii Eestile, Euroopale kui tervele maailmale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles