Tsipras on noored fännid välja vihastanud

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexis Tsipras esinemas Syriza organiseeritud meeleavaldusel Syntagma väljakul Ateenas. Uuele laenupaketile «ei» ütlema kihutatud noored tunnevad nüüd end petetuna.
Alexis Tsipras esinemas Syriza organiseeritud meeleavaldusel Syntagma väljakul Ateenas. Uuele laenupaketile «ei» ütlema kihutatud noored tunnevad nüüd end petetuna. Foto: Eero Vabamägi

Kui Alexis Tsipras augustis varajased valimised välja kuulutas, oli edumaa rivaalide ees veenev. Kahe silma vahele jäi aga pettumus ja pahameel võtmeliste valijate hinges.

Paljud noored toetajad, kes Syriza üheksa kuud tagasi võimule vedasid, tunnevad end Tsiprase poolt reedetuna, kirjutab Financial Times – peaminister astus ametisse kui tuldsülgav kasinuse vastu võitleja, kuid astus tagasi taltsutatud pragmaatikuna. Kunagiste pooldataje pahameel pühapäevaste valimiste künnisel ähvardab tuua tagasi võimule paremtsentristliku Uue Demokraatia.

«Loomulikult ta reetis meid,» ütles Ateena tudeng Maria Farou (19). «Ma olin väga vihane. Ja olen siiamaani.»

Nagu valdav osa Kreeka noori, hääletas ka Farou juulikuisel referendumil ELi abipaketile ja sellega kaasnevatele kasinusmeetmetele «ei». Paar nädalat hiljem Tsipras murdus ning neelas alla Kreeka suveräänsuse suhtes ajalooliselt muserdava programmi. «Me oleme väsinud ja meile see asi muljet ei avalda,» ütles Farao, kes ilmselt seekord hääletada ei kavatsegi.

Küsitlusfirmade teatel tegelebki Tsipras parasjagu peamiselt noorte ümberveenmisega, kes kaaluvad kojujäämist või võivad raisata oma hääled antipoliitilistele kandidaatidele.

Kuid isegi võidu korral ei õnnestuks Syrizal ilmselt enam üksi valitseda. Koalitsioon mõne paremtsentristliku rivaaliga oleks noorte silmis aga ülimalt jälestusväärne. Syriza noorteorganisatsiooni kampaaniameister Kostas Fothiadakis usub, et selline koalitsioon «oleks meie partei lõpp.»

«Noored on juba niigi pettunud ja loiud. Ja see on suur probleem,» ütles ta Ateena keskväljakule püsti pandud telgis, kus käputäis tudengeid vaikselt juttu vestis. «Väga jube lugu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles