FI: järgmise aasta märtsist on tegevusloata laenuäri kuritegu

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler arutas peaprokuröriga, kuidas järgmisel aastal litsentsita laenuandjaid üles leida ja karistada.
Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler arutas peaprokuröriga, kuidas järgmisel aastal litsentsita laenuandjaid üles leida ja karistada. Foto: Peeter Langovits

Reedel, 11. septembril kohtusid Finantsinspektsiooni (FI) juhatuse esimees Kilvar Kessler ja riigi peaprokurör Lavly Perling, et arutada krediidiandjate seaduse rakendamisega seotud küsimusi ning asutuste omavahelist koostööd selles valdkonnas.

Käesoleva aasta veebruaris võttis Riigikogu vastu krediidiandjate ja -vahendajate seaduse, mis kohustab tarbijatele laenu andvaid või vahendavaid ettevõtteid taotlema selleks Finantsinspektsioonilt tegevusluba ning viima oma tegevuse antud seadusega kooskõlla 21. märtsiks 2016.

Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Kilvar Kessler ütles, et krediidiandjate ja -vahendajate seaduse täielikul jõustumisel järgmise aasta märtsis ilma tegevusloata enam laenu välja anda ega vahendada ei või. „Laenuäridel on mõistlik täna oma tegevuslubade taotlus Finantsinspektsioonile sisse anda, vastasel juhul peavad nad oma sellealase tegevuse märtsi lõpust lõpetama. Hea meel oli pikaajaliste koostööpartneritega prokuratuurist tõdeda, et jagame samu väärtusi ja mõistame finantsturu käitumisstandardeid ühte moodi,“ rääkis ta.

Riigi peaprokuröri Lavly Perlingu sõnul peab riigi karistusõiguslik sekkumine turumajandusse olema äärmiselt läbimõeldud ning kandma endas eesmärki tagada ausatele ettevõtjatele puhas turg ja moonutamata konkurents. „Kindlasti on oluline kaasata majanduskuritegude menetlemisse vajadusel ka spetsiifiliste eriteadmistega asjatundjaid näiteks Finantsinspektsioonist ja muudest organisatsioonidest,“ selgitas Perling.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles