Schäuble Junckerile: ühist hoiuste tagamist ei tule

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble.
Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble. Foto: SCANPIX

Oma kirjas kolleegidele eurotsoonis teatas Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble, et Prantsusmaa, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga üleskutsed finantsriskid ühte patta panna ei ole praegust distsipliini taset arvestades vastuvõetavad.

Nagu nähtub Financial Timesi valduses olevast dokumendist, nõuab Schäuble isegi panga- ja riigivõlakirjadesse investeerijate õiguste kärpimist, nii et päästeoperatsioonide eest tasuksid investorid ja mitte maksumaksjad.

Kreeka kolmanda abipaketi valguses on käivitunud debatt eurotsooni integreerimise võimaluste üle. Üle kõige unistatakse hetkel ühisest pangahoiuste tagamise skeemist – vältimaks Kreeka-stiilis pangapaanikat. Sakslased on pahased ja aimavad, et sellisel juhul tuleks neil maksta kinni krahhid mujal.

«Alustada praegu diskussiooni pangariskide jagamise edasiarendamisest ühise hoiustekindlustuse kaudu või Euroopa edasikindlustuse skeemi kaudu on vastuvõetamatu,» seisab dokumendis.

Kiri on otsene torge Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri suunas, kes kordas kolmapäeval oma kõnes «olukorrast liidus», et on otsustanud liikuda tempokalt edasi ühise hoiuste kindlustamise skeemiga, mida olevat vaja «kohe».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles