Eesti Energia kaalub maagaasi tarnimist Läti tarbijatele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.
Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Läti maagaasi ülekandesüsteemile ligipääsu laiendav regulatsioon on samm edasi ning Eesti Energia kaalub Läti tarbijatele maagaasi tarnimist, ütles Läti Enefiti esindaja BNS-ile.

Uus regulatsioon kolmandate poolte ligipääsu osas Läti maagaasiinfrastruktuurile on esimene seadus, mis rakendab maagaasi tarnimisele turupõhimõtteid, märkis Enefit. Seni on Balti gaasiturul osalejad saanud kasutada Läti infrastruktuuri vaid üksikute Latvijas Gāzega sõlmitud lepingute raames, ent nüüd saavad võrdse ligipääsu kõik.

Seadusemuudatused saadavad võimalikele turuosalistele selgelt positiivse signaali ning Enefit ja emafirma Eesti Energia kaaluvad tõsiselt Läti tarbijatele maagaasi tarnimist kohe, kui see võimalikuks osutub, teatas kontsern.

«Äri vaatevinklist võib Balti maagaasiturg olla elektriturust atraktiivsem, kuna sel turul on energiatarbimine kaks korda suurem,» tõdes Enefit ja märkis, et tarbijate huvi teiste tarnijate järgi on pärast turu põhimõttelist avamist ilmselt suur, nagu juhtus ka Eestis.

Läti avalike teenuste komisjon (SPRK) kiitis heaks Läti gaasiülekandesüsteemi ja Incukalnsi gaasihoidla kasutamise eeskirjad, see avab Läti tarbijatele võimaluse osta Leedust gaasi.

SPRK ütles, et edaspidi muudetakse gaasiülekandesüsteemi ja gaasihoidla kasutamine ning süsteemi vabade mahtude jagamine läbipaistvaks, avatuks ja võrdsetel põhimõtetel kasutatavaks. Seni on kolmandatele osapooltele ligipääs võimalik üksnes Latvijas Gazega sõlmitava kahepoolse kokkuleppe alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles