Vaata uuesti: Postimees vahendas ülekande «Garage48 e-Residency» finaalist Vormsil

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garage48 e-residentsuse nädalavahetus
Garage48 e-residentsuse nädalavahetus Foto: EAS

Postimees vahendas pühapäeval otseülekande Vormsi saarelt, kus toimus arendusnädalavahetuse «Garage48 e-Residency» finaal Eesti e-residentidele loodud uute lahendustega.

Vormsil kohtusid nimelt sel nädalavahetusel IT-valdkonna professionaalid e-residentide endi ja ettevõtjatega, et arendada meeskonnatööna e-residentide tarvis tooteid ja teenuseid.

Pühapäevasel lõpp-finaalil saigi näha kõiki neid uusi leiutisi, ideid ja prototüüpe, mis 48-tunnise intensiivse töö tulemusena sündinud oli. Vaata otseülekannet tagantjärele allolevas aknas:

«Meie eesmärk on juhtida tähelepanu ka sellele, et e-residentsuse platvormile on teretulnud teenuseid arendama kõik sellest huvitatud arendajad ja teenusepakkujad. E-residentsuse platvormi võib nii mitmeski mõttes võrrelda Apple’i App Store’iga, see annab võimaluse luua e-residentidele erinevaid vajalikke teenuseid. On väga oluline, et arendajad ja ettevõtjad märkaksid uut kliendibaasi, kellele saaks juba täna oma teenuseid pakkuda,» ütles e-residentsuse eestvedaja Taavi Kotka ürituse eel.

Eesti on esimene ja seni ainus riik maailmas, mis pakub e-residentsust. Alates 2014. aasta detsembrist annab e-residentsus välisriikides elavatele välismaalastele Eesti elanikega sarnased võimalused Eesti e-keskkonnas tegutsemiseks ja e-teenuste kasutamiseks. E-residentidele väljastatakse digi-ID, mis annab välismaalasele võimaluse ajada asju digitaalselt ja asukohast sõltumata.

Nii on näiteks võimalik kasutada e-teenuseid, mis võimaldavad väljastpoolt Euroopa Liitu pärit inimesel luua omale baaskeskus Euroopa Liidus asjaajamiseks – tal on võimalik asutada äriühing Eestis ning osaleda aktiivselt selle juhtimises, elades ise näiteks Ameerika Ühendriikides.

Eesti e-residendid võivad asutada interneti kaudu ettevõtte, teha e-panganduse tehinguid, saada ligipääsu rahvusvahelistele makseteenuste pakkujatele, esitada tuludeklaratsiooni elektrooniliselt, kaugjuhtida ettevõtet ning digitaalselt allkirjastada dokumente ja lepinguid.

E-residendi digi-ID ei ole füüsiline isikut tõendav või reisidokument ja sellel ei ole fotot. E-residentsus ei anna kodakondsust, maksuresidentsust, elamisluba ja Eestisse või Euroopa Liitu sisenemise luba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles