Soome reformid jätkuvad: valitsus läks kõrgepalgaliste kallale

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome rahandusminister Alexander Stubb.
Soome rahandusminister Alexander Stubb. Foto: ERIC VIDAL / REUTERS

Soome valitsusliit teatas täna pressikonverentsil meetmetest, millega tõmmatakse Soome riigi tulubaasi tasakaalustamisse senisest rohkem kaasa ka kõrgema sissetulekuga soomlased.

Kui eile valituse istungil heaks kiidetud tööturu reformimise meetmed puudutasid peamiselt laia palgasaajate ringi, siis täna teatavakstehtud meetmed on sihitud ülemise tuludetsiili pihta.

«Oleme seda meelt, et kõik peavad neil talgutel osalema ja seepärast oleme teinud sellise ajutise lahenduse,» ütles peaminister Juha Sipilä pärastlõunasel pressikonverentsil.

Ajutine lahendus tähendab kaheks aastaks nn solidaarsusmaksu alumise piiri langetamist 90 000-euroselt aastatulult 72 300 eurole. Mullu jõustunud solidaarsusmaksuga maksustati soomlasi, kelle palk algas umbes 7200 eurost kuus; nüüd on kaheprotsendise maksu alampiir 5800-eurose sissetuleku juures.

Teise meetmena tõstab valitsusliit varalt saadavalt tulult võetava maksu ülemäära, mis rakendub üle 30 000-eurose aastatulu puhul, ühe protsendi võrra 34 protsendini.

Rahandusministri Alexander Stubbi sõnul toob solidaarsusmaksu alampiiri tõstmine riigikassasse arvestuslikult 34 miljonit eurot ja varamaksu suurendamine 30 miljonit.

Soome tulevase eelarve kulutused ulatuvad rahandusministeeriumi arvestuste kohaselt 54,1 miljardi euroni ja tulud 49,1 miljardi euroni, millest 40,8 miljardit on maksutulu. Stubbi sõnul on maksutulu kasv oodatust väiksem.

«Püüdleme selle poole, et valitsuse majanduspoliitika oleks usutav ja taastaks usu Soome majandusse. See tähendab kahte arvu: eelarvedefitsiit ei lähe üle kokkulepitud piiri ja avalik sektor suundub jätkusuutlikkuse suunas, ehk nelja miljardi suurusest kärpest peetakse kinni,» ütles Stubb.

Stubb põhjendas täna avaldatud kaht maksumeedet sellega, et Soomes turvapaiga taotlejatele tehtavad kulutused kasvavad järgmise aasta riigieelarves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles