Jahimehed: diagnoositud seakatk Saaremaal on kas labori viga või inimlik eksimus

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga. Foto on illustratiivne.
Metssiga. Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Saaremaa jahimehed on veendunud, et hiljuti Pihtla vallast leitud lagunenud seakorjusest võetud positiivne proov on pigem labori või mingit muud sorti inimlik eksimus, kirjutab tänane Saarte Hääl.

Eile pärastlõunal korraldas Saarte jahimeeste selts Saaremaa metssigade puhtuse tõestamiseks positiivse proovi andnud sea leiukohast kilomeetri raadiuses 40 osalejaga pretsedenditu vaatlusjahti. «Mitte ühtegi laipa ei ole,» ütles vaatlusjahi korraldanud Saarte jahimeeste seltsi juhatuse liige Lembit Soe. Hommikusel luurel loendati samas piirkonnas 18 metssiga, kuid keskpäevasel jahil loomad end näole ei andnud, mistõttu vereproovideks uut materjali ei saanud.

Saaremaa seafarmide ja ulukite töötlemisega tegeleva Saare Uluki osaniku Raul Maripuu sõnul on veterinaar- ja toidulabori diagnoositud seakatk Saaremaal suure tõenäosusega kas labori viga või inimlik eksitus, kus keegi on proovid segamini ajanud.

Positiivse proovi andnud metssiga ei surnud teadaolevalt mitte haiguse kätte, vaid tegemist on kahe-kolme aasta vanuse kuldiga, keda üks Pihtla jahimees haavas 18. augustil. Kümme päeva hiljem leidis maaomanik ligikaudu ühe kilomeetri kauguselt heinapõllult kuldi täielikult lagunenud korjuse.

Kuigi sea laskmisest on möödas juba enam kui kolm nädalat, pole ikka veel leitud ühegi teist haiget looma. 19. augustist 6. septembrini nähti korjuse leidmise kohast ligikaudu kolme kilomeetri raadiuses erinevate suurustega karjades 20-30 metssiga, kellest kaheksa ka kütiti. 4. septembril kammisid jahimehed korjuse leidmise kohast kilomeetri raadiuses metsa läbi, ajasid üles 10-15-pealise metsseakarja, kuid ei leidnud ühtegi hukkunud looma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles