Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Selgusid eestimaalaste lemmikleivad

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Maiken Mägi
Copy
Leivapäeval mekiti mitmeid erinevaid kodukootud leibu.
Leivapäeval mekiti mitmeid erinevaid kodukootud leibu. Foto: Katrin Press, Maaeluministeerium

Pühapäeval Eesti Vabaõhumuuseumis toimunud Eesti leiva päeval valiti parim leib, milleks osutus Cafe Lyon’i valmistatud Jõululeib.

Parima leiva võistlusele esitati kokku 16 leiba 12 tootja poolt. Valikus leidus väga mitmekesiseid maitseid, näiteks lihaleib röstsibula ja küüslauguga (tootjaks Tartu Kutsehariduskeskus), Muhu seemnetega leib (Muhu Pagar), rosina-jõhvika leib (Maheleib) või kanepiseemneleib meega (Kalamaja Pagarikoda).

Hindamine toimus pimetesti põhimõttel, oma lemmiku poolt said hääletada kõik Eesti leiva päeval osalejad. Kokku andis oma hääle 557 ürituse külastajat. Publiku vaieldamatuks lemmikuks kujunes Cafe Lyon’i Jõululeib. Teise häältetulemuse sai Haldjaleib OÜ poolt küpsetatud peenleib sibulaga, kolmandale kohale tuli Ülle Koduleiva martsipaniga puuviljaleib.

Eesti leiva päev on Eesti Vabaõhumuuseumi traditsiooniline üritus, mille raames sai näha ning kätt proovida leivaga seotud vanades talutöödes, näiteks rehepeksus ja käsikivil jahvatamises. Toimus leivalaat, suur sügislaat ja mahetoodete laat.

Artikli foto
Foto: Katrin Press, Maaeluministeerium
Tagasi üles