Kartul kasvab ka põhu all

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa mees kasvatab juba teist aastat järjest oma kartuleid põhu all.
Pärnumaa mees kasvatab juba teist aastat järjest oma kartuleid põhu all. Foto: Aldo Luud

Pärnumaa mees Lembit Link kuulis kümmekond aastat tagasi ühest raadiosaatest, et kartuleid on võimalik kasvatada põhu all nõnda, et maaharimiseks pole mingit tehnikat vaja. See mõte kumises tal peas aastaid ja mullu otsustas ta uue meetodi järele proovida.

«Meil oli üks vana kompostihunnik, kuhu kippusid nõgesed ja orashein kasvama, panin sinna ilma mingi eeltööta seemnekartulid ja laotasin paarikümne sentimeetri jagu vanu heinu peale,» selgitas Lembit Link uue meetodi katsetamise algust. Kompostihunnik, millel pererahvas oli juba mitu aastat kõrvitsaid kasvatanud, koosnes silost, heinast, puulehtedest ja tuhast.

Kuna peremehel põhku ei olnud, küll aga leidus heina, kattis ta põllu rulooniheinaga. «Püüdsin panna heinad ühtlase kihina, et takistada umbrohu läbikasvamist ja et mugulad ei oleks liiga õhukese heinakihi all,» sõnas Link. Ta lisas, et sellise meetodiga kasvatamisel võiks olla põhukihi paksus paarkümmend sentimeetrit ja see ei tohiks olla väga kohev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles