Putin astus suure sammu interneti täieliku kontrollimise suunas

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) ja peaminister Dmitri Medvedev.
Venemaa president Vladimir Putin (vasakul) ja peaminister Dmitri Medvedev. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvahelised internetifirmad, kes Venemaal tegutsevad, ärkasid täna hommikul Kremli regulatsioonide täiesti uues ajastus.

Uue seaduse kohaselt peavad internetifirmad Vene klientide andmeid hoiustama ainult kohalikes serverites. Tegemist on järjekorras juba kahekümnenda seadusega, mis kõik annavad valitsusele üha suurema kontrolli interneti üle. Kõik need on sisse seatud pärast president Vladimir Putini tagasivalimist 2012. aastal, kirjutab Bloomberg.

Esialgu võib tunduda, et tegemist on Vene kodanike andmete kaitseks välja töötatud programmiga. Kusjuures selliseid võimalusi uurivad pärast Snowdeni paljastusi ka Brasiilia ja Saksamaa. Samas kardavad inimõiguste aktivistid, et regulatsiooni kasutatakse enda kasuks ära – see annab võimaluse ametnikel oma kodanike järgi luurata ja poliitaktiviste alla suruda.

Nüüd oodatakse Facebooki, Google'i ja Twitteri juhtide reaktsioone, kes on Kremli ametnikega eraviisiliselt kohtunud. Praegu ei ole veel kindel, kas nad on regulatsiooni täitmisega nõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles