Vaatamata majanduslangusele on Euroopas kasvanud nõudlus Eesti lambaliha järele.
Euroopas kasvab nõudlus Eesti lambaliha järele
Saaremaa Ökoküla tegevjuht Koit Kull rääkis ETV saates «Aeg Luubis», et Euroopa turul on lambaliha nõudlusest tervelt 40 protsenti täitmata.
Kull märkis, et Ökoküla müüb lambaid Saksamaale ning ainuüksi üks kokkuostuagent soovib igal sügisel 3000-4000 talle osta.
Lambaliha on populaarsemaks muutunud eelkõige kasvavate moslemikogukondade tõttu.
Mõned lambakasvatajad peavad aga olulisemaks sissetulekuallikaks riigi makstavaid toetusi. «Me ei ole klassikalised põllumehed, oleme pigem maastikuhooldajad – see meid toidab,» ütles lambakasvataja Kaido Eigo toetustele viidates.
Kuressaare GoSpa restorani peakokk Toomas Leedu kinnitas, et lambapraad on vaatamata kõrgele hinnale üks nõutuimaid roogasid. «Ei määra see kallis hind, on inimesi, kes naudivad lammast ja tahavad seda saada,» ütles ta.
Ometi valmistatakse GoSpa restoranis lambapraadi Uus-Meremaalt toodud lihast, kuna kohalikud hankijad ei suuda restoranile vajaliku koguse lihaga varustada. Samuti on Uus-Meremaa lambaliha odavam.
Eestis elab praegu 80 000 lammast, neist 15 000 Saaremaal.