Jõukas Kataloonia läheb uuele katsele eralduda Hispaaniast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuse pooldajad möödunud novembris Pamplonas.
Kataloonia iseseisvuse pooldajad möödunud novembris Pamplonas. Foto: SCANPIX

Septembri tulekuga puhuvad Kataloonias taas iseseisvumise tuuled. Nagu mullugi, kogunetakse rahvuspühal, 11. septembril Barcelonasse meeleavaldusele.

2013. aastast on paljudel meeles 480 kilomeetri pikkune katalaanidest moodustunud inimkett, kirjutab Financial Times ning lisab, et tänavu on poliitiline taust sootuks teine: kõigest kaks nädalat pärast meeleavaldust valivad katalaanid endale uue regionaalvalitsuse.

27. septembril toimuvad valimised teeb aga eriliseks tõsiasi, et esimest korda on peamised iseseisvust pooldavad erakonnad otsustanud osaleda ühise nimekirjaga. Idee on kujundada valimistest referendum ning kindlustada endale rahva mandaat Hispaaniast lahkulöömiseks.

Kasvav hulk katalaane soovib suuremat autonoomiat maksuraha hoidmiseks oma jõukas piirkonnas. Viimaste küsitluste valguses tahab 30–40 protsenti Kataloonia elanikest oma riiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles