Obama õigustas otsust lubada Shellil Alaska vetes naftat puurida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: SCANPIX

Alaska kliimateadlikkust tõstma suunduv USA president Barack Obama õigustas laupäeval otsust lubada naftafirmal Royal Dutch Shell Alaska looderanniku vetes naftat puurida.

Obama valitsuse otsus vihastas keskkonnaorganisatsioone, kes süüdistasid presidenti silmakirjalikkuses, kuna ta on viimastel kuudel rõhutanud vajadust agressiivsete sammude järele kliimamuutuse pidurdamiseks.

Ühendriikide ohutus- ja keskkonnaamet teatas loa andmisest nafta puurimiseks Põhja-Jäämere vetes Alaska ranniku lähistel pärast seda, kui naftahiid võttis kasutusele vajaliku varustuse võimalike naftalekete peatamiseks puuraugust. Varem oli Shellil luba alustada puurimist kahe Tšuktši meres asuva puuraugu ülemistes kihtides.

Keskkonnaühendused on Põhja-Jäämeres naftapuurimise vastu. Nende hinnangul kahjustab tööstustegevus jääkarude, Vaikse ookeani morsa ja hüljeste elukeskkonda ning ähvardab vaalu, keda ohustavad juba kliimasoojenemine ja vähenev suvine jääkate.

«Ma tean, et on ameeriklasi, kellele teeb muret nafta puurimine tundliku keskkonnaga vetes,» ütles Obama iganädalases pöördumises, märkides, et puurimisload anti välja juba enne tema ametisseastumist.

«Ma jagan inimeste muret,» kinnitas ta. «Ma mäletan liiga hästi BP leket Mehhiko lahes. Just sellepärast on minu administratsioon näinud vaeva tagamaks, et nende lubade alusel tehtavale naftapuurimisele kehtiksid kõrgeimad võimalikud normid...»

Obama alustab esmaspäeval kolmepäevast reisi Alaskale, USA suurimasse osariiki, mis on juba tunda saanud kliimamuutuse mõju.

«Alaskalased elavad juba kliimamuutusega. Sagedasemad ja suuremad metsatulekahjud. Suuremad tormid, sest merejää sulab kiiremini. Üks kiiremaid rannikuerosioone maailmas,» loetles president.

Obama maandub esmaspäeval Anchorage'is, kohtub Dillinghamis kaluritega, külastab Kotzebue linna, käib liustikel ja võtab osa rahvusvahelisest Arktika-konverentsist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles