SEB: Töötajate arv suureneb kahanevast müügist hoolimata

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimesed avaldatud andmed kinnitavad ettevõtete teise kvartali majandustulemuste kohta müügitulu langemist. Samas pole see takistanud ettevõtteid suurendamast töötajate arvu.

Võrreldes eelmise aasta sama ajaga kahanes ettevõtete müügitulu teises kvartalis kolme protsendi võrra. Paljuski võib tulu vähenemises näha toimuva hinnalanguse mõju – samal ajal on tarbijahinnaindeks alanenud 0,1 protsenti, tootjahinnaindeks 1,7 protsenti ja ekspordihinnaindeks 3,3 protsenti, teatas pank.

Hulgi- ja jaekaubanduse tegevusala, mis annab 40 protsenti kogu ettevõtlussektori müügitulust, viis teises kvartalis nelja protsendi võrra miinusesse hulgimüügi kahanemine kümnendiku võrra. Hulgimüügi vähenemine on pikaajaline trend – tegevusala müügitulu on languses juba kuuendat kvartalit järjest.

Huvitava asjaoluna väärib nimetamist majutus- ja toitlustussektori müügitulu jäämine eelmise aasta teise kvartali tasemele. Majutusettevõtete müügitulu sellel ajavahemikul koguni kasvas kolme protsendi võrra.

Märkimisväärne on tulude kasv seetõttu, et teises kvartalis vähenes majutatud turistide arv Eesti majutusasutustes kaks protsenti, seejuures maksejõulisemate välisturistide arv koguni kuus protsenti. See tähendab, et vähenenud külastajate arvu kompenseerimiseks on majutusettevõtted pidanud tõstma teenuste hinda.

Hea uudis Eesti majanduse jaoks on töötleva tööstuse müügitulu kasv. Kuigi tööstusettevõtete müügitulu suurenes vaid protsendi võrra, on nõrga välisnõudluse tingimustes selle hoidmine väga positiivne. Üllatavalt suurenes olulisematest tööstusharudest müügitulu enim tekstiilitootmises ( kasv16 protsenti), kuid võimsat kasvu näitas ka suur puidutööstus, mis kasvatas müügitulu 13 protsenti.

Kuigi ettevõtete müügitulu II kvartalis kahanes, on ettevõtlussektori tööhõive samal perioodil kahe protsendi võrra kasvanud.  Seega on arvestuslik tulu, mida üks töötaja ettevõttele toob, vähenenud. Mullu teises kvartalis oli keskmine müügitulu hõivatu kohta 31 000 eurot, nüüd aga 29 400 eurot.

Töötlevas tööstuses suurenes hõive neli protsenti, jaekaubanduses kuus protsenti, ehituses kümme protsenti, majutuses ja toitlustuses kuus protsenti.

Tööstussektori olulisematel tegevusaladel kasvas hõive kõige kiiremini metalltoodete tootmise alal (19 protsenti), puidutööstuses (kaheksa protsenti), mööblitööstuses (viis protsenti), kuid üllatavalt ka toiduainete tootmises (viis protsenti).

Kõigist nimetatud tegevusaladest suutis müügitulu hõivatu kohta kasvatada aga vaid puidu- ja mööblitööstus – kumbki neli protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles