Hiina seiskab võiduparaadiks terasetööstuse

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terasetööstuse korsten Hebei provintsis Hiinas.
Terasetööstuse korsten Hebei provintsis Hiinas. Foto: Petar Kujundzic / Reuters

3. septembriks Pekingisse planeeritud võiduparaadile selge taeva tagamiseks andsid Hiina võimud korralduse terasetehased ajutiselt seisata.

Hiina on Teise Maailmasõju lõppu tähistavale paraadile kutsunud palju maailma poliitilisi liidreid ning tahab neile näidata, et on teinud reostuse puhastamises edusamme, kirjutab Wall Street Journal.

Hiina pealinna kohal hõljub pidevalt tihe sudu, mis tuleb sinna suuresti naaberprovintsidest, näiteks Hebeist, mis toodab veerandi Hiina terasest. Pidupäevaks sudu eemaldamiseks andsid võimud terasetööstustele korralduse käitised seisata.

Mullu Pekingis toimunud Aasia ja Vaikse ookeani majandusfoorumil APEC õnnestus Hiinal sama meetmega tagada selge taevas pealinna kohal, nii et üritust hakati kutsuma siniseks APECiks. Tehaste seiskamine majandusfoorumi eel vähendas Hiina kuist terasetoodangut kuus protsenti. Samuti kukkus kaks nädalat enne tippkohtumist rauamaagi hind viis protsenti.

Praegu on rauamaagi hind 40 protsenti madalamal kui mullu ja ühtlasi kümnendi madalaimal tasemel. Tehaste seisak toob maagi hinda ilmselt veelgi madalamale.

Hiina uudisteagentuuri Xinhua teatel on siht Pekingi õhureostuse vähendamine 40 protsendi võrra. Selleks kehtestatakse piirangud tööstusele ja ehitusele, sulgedes ajutiselt 10 000 tehast ja 9000 ehitusplatsi. Lisaks kehtestatakse liiklusele piirangud ja värskendatakse linna ilmet miljonite potililledega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles