Kuidas tulevad maailmakuulsad tippjuhid toime tööstressiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma rikkaim inimene on Bill Gates
Maailma rikkaim inimene on Bill Gates Foto: SCANPIX

Business Insider noppis mainekate tippjuhtide antud intervjuudest välja nipid, mille abil on nad suutnud tööst tulenevate pingete ja stressiga edukalt hakkama saada.

Microsofti asutaja Bill Gates leiab, et töise surve kasvamisel tuleks keskenduda ainult olulistele asjadele ning jätta kõik segavad faktorid kõrvale. See aitab asju paremini perspektiivi sättida ja stressi vähendada.

«Võime võtta aeg maha ja leida keerukale probleemile lihtsad lahendused, töötada vaid oluliste asjade kallal, jääda põhilistele asjadele kindlaks - see on eriline geniaalsuse vorm,» ütles ta intervjuus Fortune'ile.

Apple'i varalahkunud kaasasutaja Steve Jobs leidis, et kõigepealt tuleks stressi tekitav probleem kindlaks teha, seejärel olukord kontrolli alla võtta ning edasi liikuda. Tema kasutas selleks mediteerimist.

«Kui sa istud maha, et jälgida, mõistad sa, kui rahutu su mõistus tegelikult on. Kui sa üritad seda maha rahustada, teeb see asjad ainult hullemaks… kuid ajapikku see siiski rahuneb. Su mõtlemine aeglustub ning sinu ees avardub palju rohkem, kui sa varem suutsid näha.»

Virgin Groupi asutaja Richard Branson leiab, et vahel tuleks aeg maha võtta ja endale teadvustada, millised on sinu elus olulised probleemid ning millistel asjadel ei tohiks sa lasta stressi tekitada, kuna need pole tegelikult seda väärt.

«Kui ma kaotaksin homme kogu Virgini impeeriumi, siis ma läheks näiteks elama Balile. Samas, kui mu perel tekiks probleeme või mu tervis ütleks üles… see oleks tõeline probleem.»

Amazoni tegevjuht Jeff Bezos leiab, et stressi tekitab kontrolli puudumine.

«Stress tuleneb peamiselt mingi asjaga tegelemisest, mille üle sul puudub kontroll. Ma leian, et peale endale stressi tekitava probleemi teadvustamist tuleb hakata tegutsema – teha esimene telefonikõne või saata esimene meil – ning stressitase väheneb märgatavalt.»

Tesla Motorsi asutaja Elon Muski sõnul tekitavad stressi peamiselt põhjendamata hirmud.

«Inimesed peaks oma irratsionaalseid hirme ignoreerima. Isegi kui need hirmud on ratsionaalsed, kuid risk tundub ennast õigustavat, tuleb neist üle saada ja edasi minna.»

Youtube'i juht Susan Wojcicki panustab stressiga võitlemisel õigesti ajastatud puhkamisele.

«Ma arvan, et väga oluline on vahel aeg maha võtta ja puhata. Ma olen avastanud, et tihtipeale tulevad just puhkuse ajal väga head ideed ning avanevad uued perspektiivid.»

Twitteri kaasasutaja Jack Dorsey leiab, et stressi vastu aitab igapäevarutiini loomine.

«Ma arvan, et üldiselt tekitavad stressi ootamatud asjad… Mida rohkem sa suudad end teatud rütmi viia ning mida ühtlasemaks oma ajakava muuta, seda madalam on ka sinu stressitase.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles