Sõnajalgade päikeseparki tuleb 740 paneeli

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Sõnajalg.
Andres Sõnajalg. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tuuleenergia ärimehed Andres ja Oleg Sõnajalg on Saaremaal Salme vallas asuvasse Üüdibe külla rajamas päikeseelektrijaama, kuhu on kavas paigaldada kokku 740 päikesepaneeli.

Salme vallavalitsuse istungil kooskõlastati Üüdibe külas asuva Tuulevälja katastriüksuse jagamine kaheks eraldi Tuulevälja ja Päikesevälja maaüksuseks. Katastriüksus kuulub Siiri ja Viivi Sõnajalale ning ühele neist kahest maaüksusest – Päikesevälja maaüksusele – tahavad nende abikaasad Andres ja Oleg Sõnajalg rajada päikeseelektrijaama, kirjutab Saarte Hääl.

Salme vallavanema Kalmer Poopuu sõnul on vennad Sõnajalad esitanud vallale juba ka ehitusloa taotluse. Otsust selle kohta nädala alguse seisuga veel ei olnud, ent põhimõtteliselt ei ole vallal Poopuu sõnul päikeseelektrijaama vastu midagi. «Kui see tuleb, ega see paha ole,» arvas vallavanem.

Projekt on vallajuhtidel laual ning Poopuu andmeil on Sõnajalgadel kavas paigaldada maaüksusele 740 päikesepaneeli. 

Andres Sõnajala sõnul ongi tegu Salme taastuvenergia teadus- ja arenduskeskuse territooriumile planeeritud päikeseelektrijaamaga, mis täiendab tuuleelektrijaama tööd.

Ta märkis, et eri energiaallikate samaaegne kasutamine tagab stabiilsema võimsuse, mistõttu uurivad paljud maailma juhtivad tuulikutootjad võimalusi tuule toetamiseks päikeseenergiaga. «Päikesevälja testprojektist saab Eesti esimene tööstuslik hübriidjaam,» tõdes Sõnajalg.

Katseprojekti planeeritud suurus on Andres Sõnajala andmeil energia tootmise mõttes marginaalne – 185 kW, kuid nende endi jaoks on eelkõige oluline hübriidtehnoloogia katsetamine.

«Oleme juba esitanud ka ehitusloa taotluse, kuid projekti valmimise aega on veel vara öelda, sest arendustegevus alles käib,» rääkis Sõnajalg.

Taastuvenergia ettevõtja selgitas, et Eesti esimene hübriidjaam on teadus- ja arendustegevuses olulisel kohal ning laiemalt on nende tegevuse eesmärk Eestis uue tööstuse rajamine. Selleaastane eksportkäive ulatub sadadesse miljonitesse eurodesse ning tööstus pakub tööd 1500 inimesele. «Päikesepargi katseprojekt täiendab ja toetab seda eesmärki,» kinnitas Andres Sõnajalg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles