Globaalne valuutasõda: Kasahstan alistus, kes on järgmine?

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alma-Atõ elanik valuutavahetuse kursse näitava tabloo ees. Kasahstan devalveeris neljapäeval tenge, kaupmehed reageerisid sellele koheselt kaupade hindade tõstmisega.
Alma-Atõ elanik valuutavahetuse kursse näitava tabloo ees. Kasahstan devalveeris neljapäeval tenge, kaupmehed reageerisid sellele koheselt kaupade hindade tõstmisega. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters

Hiina odavnenud jüaani ja Vene odava rubla tõttu surve alla sattunud arenguriigid loobuvad üksteise järel oma valuuta kaitsmisest; neljapäeval andis alla Kasahstan, lastes tenge kursi vabaks. Bloomberg koostas nimekirja kümnest valuutast, mis on agentuuri arvates järgmisena väärtust kaotamas.

Kasahstani riigipank laskis tenge kursi vabaks pärast ebaõnnestunud katseid valuutat kaitsta. Pärast kursi vabastamist kaotas tenge USA dollari suhtes veerandi väärtusest.

Hiina otsus augusti alguses jüaani kurss vabaks lasta oli nii tenge kui ka Vietnami dongi devalveerimise käivitaja. Analüütikute hinnangul järgneb Kasahstanile ja Vietnamile veel mitu riiki, peamiselt Kesk-Aasiast, kus eksport on sattunud odava rubla ja odavneva jüaani tõttu ohtu.

Saudi-Araabia riaal

Saudi-Araabial, maailma suurimal naftatootjal, on 672 miljardit USA dollarit reserve, millest peaks piisama, et oma valuutat spekulantide rünnaku vastu kaitsta. Ometigi näitab tulevikutehingute statistika, et investorid on suurendanud panustamist riaali vahetuskursi langusele järgmise 12 kuu jooksul.

Türkmenistani manat

Türkmenistan devalveeris jaanuaris oma valuutat 19 protsendi võrra, kuid madal nafta hind ja tihe seotus Venemaa majandusega survestavad riigi majandust edasi. SEB analüütikud ennustavad manati veel 20 protsendi suurust devalveerimist lähima kuue kuu jooksul.

Tadžikistani somoni

Tihedalt Kasahstaniga seotud majandus. Kasahstani otsus viib ilmselt somoni vahetuskursi alandamiseni 10–20 protsendi võrra.

Armeenia drahm

Veel üks tihedate Vene majandussidemetega riik. Drahm on juba kaotanud oma väärtusest 15 protsenti viimase 12 kuuga, ilmselt valuuta odavnemine jätkub.

Kõrgõzstani som

Kõrgõzstani valuuta sattus devalveerimissurve alla riigi majandussidemete tõttu Kasahstaniga.

Egiptuse nael

Alates 2011. aasta araabia kevadest on Egiptuses piiratud valuutakaubandust. 12-kuulise kestusega tulevikutehingute põhjal paistab, et kauplejad panustavad naela 22-protsendilisele kukkumisele aastaga.

Türgi liir

Vabalt kaubeldav Türgi liir on alates jüaani devalveerimisest vajunud sujuvalt allapoole. Survet valuutale lisavad poliitilised probleemid.

Nigeeria naira

Aafrika naftaeksportija on otsustanud hoida oma valuutat tasemel, mis on analüütikute hinnangul liiga kõrge. Tulevikutehingute statistika näitab valuuta väärtuse kukkumist USA dollari suhtes 20 protsendi võrra järgmise 12 kuu jooksul.

Ghana cedi

Samuti naftat eksportiv riik, mille majandusprobleeme süvendab odavneva nafta kõrval veel kasvav inflatsioon, suurenev välisvõlg ja eelarve tasakaalustamatus.

Zambia kwacha

Hiina majandusega tihedalt seotud Aafrika riik, näiteks vasetoodangust eksporditakse 70 protsenti Hiinasse.

Malaisia ringgit

Ringgiti kurss kukkus sel nädalal 17 aasta madalaimale tasemele. Viimase viie aasta madalaimal tasemel, 100 miljardit dollarit, on riigi välisvaluutareserv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles