Tarand: Hiinaga tegelemine kulutab mõttetult energiat

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus
Keit Pentus Foto: Peeter Langovits

Sirbi peatoimetaja Kaarel Tarand rõhutas, et Hiina kui potentsiaalse turu ja majanduspartneriga tegelemine kulutab asjatult meie energiat ja ressursse.

«Kui Hiinaga äri mitte ajada, ei juhtu mitte midagi,» rõhutas ta TV 3 saates «Kolmeraudne».

«Me ei saa sealt midagi head, kulutame vaid oma ressursse ja energiat,» sõnas Tarand, kelle hinnangul tuleks mõttetu unistamine jätta ning Euroopa riigina hoopis Euroopa asju korralikult ajada.

«Hiina on siiski maailma suuruselt teine majandus,» oponeeris talle riigikogu aseesimees Keit Pentus, kes nõustus, et Hiinaga äri ajamisel on suur hulk riske. «Peamine raskus on kultuuriline erinevus, keskkond on seal hoopis teistsugune.»

«Hiinasse minek on ettevõtjate endi otsus. Tegu on suure ja kiiresti areneva turuga ning ma ei mõista, miks peaks Eesti ettevõtja sellest eemale jääma,» pareeris Pentus.

«Kaupu tuleb müüa endast rikkamatele, sest neilt saab rohkem raha. Peaksime siiski püüdma müüa oma kaupu näiteks sakslastele. Hiina on meist kolm-neli korda vaesem ühiskond. Kas me läheme sinna jälle tõesti «Räim tomatis» konserve müüma?» küsis Tarand. «Mõtleme parem selle asemel kodus järele, mida saaks müüa näiteks taanlastele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles